AKS: Uprava za izvršenje krivičnih sankcija da utvrdi kako je snimljen razgovor Belivuka i advokata 1Foto: Advokatska komora Beograda

Advokatska komora Srbije (AKS) pozvala je danas direktora Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejana Carevića da preispita okolnosti pod kojima je u pritvorskoj jedinici beogradskog Okružnog zatvora snimljen razgovor osumnjičenih Veljka Belivuka i Marka Miljkovića sa njihovim advokatom.

AKS je pozvala Carevića i da naloži da se uz pomoć tehničkih uređaja proveri da li su prostorije za posete advokata, ne samo u posebnoj pritvorskoj jedinici Okružnog zatvora u Beogradu već i u svim postorijama za posete advokata u nadležnosti te uprave, „ozvučene“ odnosno „snabdevene uređajima za tajni nadzor i snimanje razgovora“.

„Poverljiv razgovor sa braniocem je neprikosnoveno pravo okrivljenog koje je zagarantovano Ustavom i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava. Organi državne vlasti dužni su da se uzdrže od preduzimanja radnji kojima se ovo pravo okrivljenog povređuje i to, pre svega, u situaciji kada je okrivljeni lišen slobode“, stoji u dopisu AKS.

Upozorili su da bi u slučaju da se utvrdi da su objavljeni transkripti istiniti, „to značilo da se razgovori pritvorenika i njihovih branilaca u prostorijama za posete posebne pritvorske jedinice Okružnog zatvora u Beogradu snimaju u cilju upoznavanja sa sadržinom poverljive komunikacije“.

„Uprava za izvršenje krivičnih sankcija odgovorna je za obezbeđenje potrebnih uslova za nesmetano opštenje advokata sa pritvorenim licima i licima koja su lišena slobode. Svako narušavanje prava na poverljiv razgovor predstavljalo bi ne samo flagrantno kršenje osnovnih prava okrivljenih, već i zloupotrebu ovlašćenja organa državne vlasti“, naveli su iz AKS-a.

Dodali su da su spremni da delegiraju predstavnike advokature koji će prisustvovati sprovođenju provera „kako bi se uverili u verodostojnost rezultata provere“.

Vlasnik i glavni urednik lista Informer, Dragan J. Vučićević pročitao je prošlog četvrtka na televiziji Pink transkripte navodnih razgovora Veljka Belivuka i Marka Miljkovića i njihovog advokata Dragana Lazarevića u kojima ih advokat savetuje da „izmisle“ da su se sastajali sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “AKS: Uprava za izvršenje krivičnih sankcija da utvrdi kako je snimljen razgovor Belivuka i advokata”

  1. Ni jedna krivicna presuda nece biti validna, ako se utvrdi da su poverljivi razgovori u pritvirskim jedinicama snimani. To bi bio krah pravnog sistema u Srbiji, a posledica toga bi bio krah drzave Srbije.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.