Aktivista Milan Nikolić: Ako Vučić lako nauči Ćićevac, Preljina, Pojate, može i razliku između pola i roda 1foto EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Jedanaesta po redu Parada ponosa, odnosno „Beograd prajd“ održaće se danas u Beogradu, a organizatori napominju da svi učesnici nakon manifestacije sklone narukvice duginih boja kada izađu iz kruga koji je obezbeđen. To za novinara i aktivistu Milana Nikolića predstavlja činjenicu da se po pitanju prava i položaja LGBTI zajednice „nije ništa uradilo“.

Voditelj i aktivista Milan Nikolić ocenio je u Novom danu da je prvi prajd predstavljao „doba nevinosti“.

„Mislili smo da 5. oktobar znači potpunu emancipaciju društva i potpuni rastanak od vrednosti devedestih i svega šta je ta decenija utemeljila u ovom društvu. Za vreme deset godina demokratske vlasti bile su procene bezbednosti, hoće biti, neće biti“, kaže Nikolić.

Prvi Parada ponosa je, kako kaže, bila krvava i strašna.

„Stradali su učesnici, stradali su građani. Beograd je bio demoliran i to je bio dan koji ćemo zauvek pamtiti. Dan kada je prvi pokušaj da ljudi drugačije seksualne orijentacije izađu na svetlost dana, završe u krvi“, ističe Nikolić, za N1.

Od „Ima mesta za sve“ do „Nismo ni blizu“

Aktivista Milan Nikolić napominje dve stvari koje su dovele do pomeranja slogana „Ima mesta za sve“, do sadašnjeg „Nismo ni blizu“.

„Pomera se u smsilu prihvatanja građana, svakodnevne bezbednosti, ali suštinski zahtevi se još uvek ne ostavruju. Ako organizatorka Prajda kaže skinite obležje, narukvicu duginih boja kada izlazite iz kruga, mi nismo ništa uradili. Ako gradonačelnik ovog grada kaže da neće da okači zastavu na gradsku kuću, ja znam da je on možda zadrt, homofob, da možda nema intelektualne potencijale da dobaci dotle, vi i imate predsednika koji kaže „neću da je okačim, ne da mi se“.

Prema njegovom mišljenju, kačenje zastave LGBTI je formalni gest i jedna puka formalnost.

Ceo tekst pročitajte na portalu N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari