Aktivista OSA-e tvrdi da su osobe koje su ih napale povezane sa grupom Zvonka Veselinovića 1foto: Ekološki front Novi Sad

Podneli smo krivičnu prijavu protiv čoveka kog smo prepoznali na snimku, za koga imamo informaciju da je povezan sa ekipom Zvonka Veselinovića, rekao je za Danas aktivista organizacije OSA Srđan Đurić.

On je pre dva dana podneo krivičnu prijavu zbog pretnji i ugrožavanja bezbednosti, nakon verbalnog napada koji se dogodio 26. februara, kada su njemu i dvojici drugih aktivista pretili nakon završetka protesta „Most da, ali na drugom mestu“.

Tom prilikom, na pešačkom prelazu u ulici Ive Andrića u Novom Sadu zaustavilo se vozilo sa grupom muškaraca. Đurić opisuje da je tokom incidenta jedan od aktera „u desnoj ruci držao štanglu, a levom mahao i pretio da će nas upucati i ubiti“.

„Nakon protesta krenuli smo samoorganizovano kući. Tada je čovek na semaforu stao kolima i počeo da dobacuje. Okrenuli smo se i shvatili smo da dobacivanje nije dobronamerno, od strane nekog od učesnika protesta koji želi da se našali sa nama, već da je u pitanju ozbiljna situacija. Brajan i Marko koji su bili bliže kolima videli su da oni imaju i štangle u rukama“, opisuje Đurić situaciju.

U tom momentu, kako je istakao, veoma su se uplašili, jer nisu znali šta da očekuju, a nakon toga je, „još neprijatno bilo kada smo saznali da se ti ljudi povezuju sa Zvonkom Veselinovićem“.

OSA je u saopštenju nakon incidenta optužila gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića da se napad dogodio po njegovim direktivama, a sve zbog toga što je ta organizacija „aktivno angažovana na zaustavljanju izborne krađe u Novom Sadu 3. aprila, dok SNS sprema svoje odrede da sprovedu najveću izbornu krađu u istoriji Srbije“, navodi se u postu te organizacija na društvenoj mreži Facebook.

Povodom podnete krivične prijave, Đurić je rekao da su skeptični, te da ne očekuju da će tužilaštvo reagovati.

„Tužilaštvo reaguje tako da je jasno da postoje povlašćeni i nepovlašćeni. Obično u slučaju kada mi podnesemo krivične prijave protiv nekoga, to prolazi ispod žita, kao da se ništa nije desilo i uglavnom bude odbačeno. U slučaju političkih aktivista koji se bore protiv režima, reakcija bude potpuno suprotna, pa nas zadržavaju i po deset sati na saslušanjima“, ocenio je Đurić.

On je jedan od trojice aktivista koji su početkom marta prekinuli javnu sednicu Komisije za planove, na kojoj je trebalo da se raspravlja o 15.000 potpisanih primedbi građana na nacrt Generalnog urbanističkog plana Novog Sada do 2030. godine. Ta sednica prekinuta je dimnim bombama, a aktivisti su razvili transparent „GUP je glup“.

Nakon tog incidenta oni su saslušani, a u sudskom postupku koji se protv njih vodi, odbijene su žalbe tužilaštva da im se izrekne mera pritvora, ali je odbijena i njihova žalba na kvalifikaciju dela, te se protiv njih vodi krivični proces. Za dela koja im se stavljaju na teret predviđena je i višegodišnja kazna zatvora.

Šta se sa tim postupkom dešava kažu nam da i dalje ne znaju ništa, uključujući i advokata, „jer niko ništa ne javlja“, ali očekuju da će se nakon izbora 3. aprila, ti procesi ubrzati.

„Očekujem da će se nakon izbora ubrzati sudski postupci, ali i nastavak proganjanja aktivista po Novom Sadu. I taj proces će, takođe, biti ubrzan. Ne bih voleo, ali nažalost, mislim da je velika šansa da neko bude i fizički napadnut“, rekao je Đurić.

Pripreme za izbore

OSA je za izbore koji će biti održani u nedelju pipremila deo kontrolora na biračkim mestima, za koje je uspela da dobije akreditacije, a u cilju sprečavanja izbornih nepravilnosti, kako su nam istakli. Ta organizacija već nekoliko meseci vodi kampanju u kojoj poziva Novosađane da izađu na predstojeće izbore.

„Bićemo u biračkim mestima i ispred biračkih mesta, Spremni smo za izbore, a šta će biti posle njih, videćemo“, kratko nam je napomenuo Srđan Đurić.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari