Novi Sad: Sednica o urbanizmu prekinuta dimnim bombama, aktivisti razvili transparent "GUP je glup" 1Foto: Arsenije Mandić/Danas

Javna sednica komisije za planove prekinuta je nakon što su aktivisti bacili dimne bombe i razvili transparent „GUP je glup“. Na toj sednici trebalo je da se raspravlja o 15.000 potpisanih primedbi na nacrt Generalnog urbanističkog plana Novog Sada do 2030. godine, kao i razmatranje izveštaja strateške procene uticaja tog dokumenta na životnu sredinu.

Aktivisti su bacili pirotehnička sredstva i razvili transparent, a potom su iz struje isključeni projektori sa kojih su prikazivane prezentacije i odluke o primedbama. Poručili su da sednica mora biti otkazana, što se i dogodilo, nakon incidenta.

„Hteli smo da poručimo da je dosta ignorisanja građana, s obzirom na to da je nemoguće da imamo komunikaciju preko institucija i da se struka bavi Generalnim urbanističkim planom, već vidimo da se time bave istaknuti SNS urbanisti u senci kompanije Galens“, kaže za Danas aktivista Brajan Brković, jedan od učesnika incidenta, odgovarajući na pitanje koju su poruku želeli da pošalju tim činom.

On kaže da su na taj način želeli da pokažu da će u slučaju da im se ne ostavi nijedan drugi izbor, morati na taj način da skreću pažnju, te da je u pitanju situacija u kojoj „niko ne pita građane Novog Sada ili ih ne sluša o tome kako zamišljaju ovaj grad, odnosno šta žele, a šta ne žele“.

To je, kako je Brković naglasio, „dokaz da gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i Srpska napredna stranka apsolutno ne rade transparentno i da su u sprezi sa Galensom“, i da zbog toga „Novosađanima ne preostaje ništa drugo nego bunt, kao moralni čin, kako bi sačuvali grad jer će i posle vlasti SNS-a i aktuelnog gradonačelnika, Novi Sad nastaviti da postoji“.

„Jako je bitno da ne dozvolimo da period njihove vladavine uništi grad na narednih 30, 40 godina“, zaključio je Brković.

Vesna Jakovljević iz organizacije OSNA rekla je za Danas da je predsednik komisije saopštio da je sednica odložena do daljeg, dok se ne steknu uslovi za sledeću sednicu, ocenivši da „to ne znači ništa“, jer nisu uspeli da saznaju kada je se očekuje nastavak sednice, ali da „njima i dalje ne veruju ništa“.

Nakon što je komisija napustila salu, aktivisti su ostali, kako se ne bi dogodilo da članovi komisije uđu i završe sednicu bez njihovog prisustva.

„GUP je u njihovim glavama već donet, tu nema nikakve iluzije. Oni će sve uraditi da sprovedu svoju volju. Mi smo vlasnici 15.000 glasova ljudi iz Novog Sada koji su potpisali primedbe. Naša je obaveza da to čuvamo, kao i njihovo poverenje koje su nam dali. Za nas nazad nema, nadam se da će shvatiti poruku koja im je danas poslata i da ovo neće ići u dalju eskalaciju“, rekla nam je Jakovljevićeva.

„Došli smo da branimo svoje pravo na grad. Godinama nas omalovažavaju, pokušavaju da nas isključe i demorališu na svaki mogući način. Građani, njih 12.590, stavili su potpise na primedbe samo u našoj akciji. Preko 100 volontera je stajalo po zimi i skupljalo potpise. Prema svim ljudima osećamo obavezu da branimo primedbe. To je naša dužnost“, poručili su iz Ekološkog fronta Novi Sad.

Početak sednice obeležila je rasprava kada su članovi komisije odbili da se predstave pred prisutnim građanima, a tokom prva dva sata pročitano je i raspravljalo se o svega desetak primedbi koje su upućene Javnom preduzeću „Urbanizam“, koje je izradilo sporni dokument.

Situacija je u više navrata bila na ivici fizičkog obračuna. Aktivisti i građani prilazili su stolu za kojim su bili smešteni članovi komisije , razgovarajući sa njima svađalačkim tonom.

Tokom čitanja primedbi, iz publike su se mogla čuti različita dobacivanja na račun članova komisije, direktora Urbanizma Dušana Miladinovića, kao i optužbe na račun stranačke pripadnosti.

„Postavlja se pitanje za koga radi ova komisija. Da li za velike investitore ili za građane. Videli smo da je jedino ono što se prihvata jedino povećanje spratnosti i gabarita zgrada“, pitao je komisiju Aleksandar Lazarević, aktivista iz Novosadskog naselja Telep, na šta mu je odgovoreno da odgovor potraži u nadležnim institucijama.

Javna sednica komisije za planove koja je danas prekinuta, prvobitno je trebala da bude održana 21. februara, ali je odložena zbog velikog broja pristiglih prigovora na nacrt GUP-a.

Direktor „Urbanizma“ Dušan Miladinović: Sramota za grad kulture

„Sramota da grad kulture ima takve građane koji tako reaguju i koji ne dozvoljavaju drugim ljudima da odslušaju ono što je javna sednica. Oni žele da vode kolo na jedan vrlo agresivan i primitivan način. Sramota za grad Novi Sad, odnosno ljude koji se tako ponašaju“, izjavio je za Danas Dušan Miladinović, direktor JP „Urbanizam“.

Na pitanje kada će se javna sednica nastaviti, on nam je kratko rekao da ne zna, te da to zavisi od Uprave za urbanizam i komisije za planove.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari