Aktivisti „Kreni-Promeni“ podneli krivične prijave zbog ukradenih pamučnih „pluća“ 1Foto: Kreni promeni

Inicijativa Kreni-Promeni i Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti podneli su krivične prijave povodom ukradenog bilborda koji je merio zagađenje, a koji je bio postavljen ispred Doma omladine u Beogradu.

„Policija poseduje snimak na kom se jasno vidi da su četiri vozila gradske čistoće sklanjalo bilbord, odnosno deset radnika koji su učestvovali u tome, saopštili su danas u uživo uključenju na društvenoj mreži „Fejsbuk“.

Podnete su prijave za tešku krađu, kao i za zloupotrebu službenog položaja, objasnili su iz ove inicijative i dodali da zahtevaju da se dokazi i snimci hitno obezbede od strane tužilaštva, jer, kako navode,  „živimo u zemlji gde neki ljudi vole svoje režiserske talente vežbaju na snimcima bezbednosnih kamera“.

Napominjem da je ovde skandal jer smo imali situaciju da komunalne službe, koje su plaćene novcem građana i koje treba da rade u interesu tih istih građana, one učestvuju u skrivanju istine“, rekao je jedan od aktivista.

Kako je navela jedna od aktivistkinja, uz pomoć donacija koje su usledele, novi bilbord sa plućima je napravljen, a plan je bio da bude ponovo postavljen ispred Doma omladine.

„Međutim, kao i prošli put, imamo problem sa institucijama. Sekretarijat za saobraćaj koji treba da dozvoli postavljanje identičnog bilborda koji su već dozvolili, osam dana nakon što smo podneli zahtev tvrdio da ne znaju kod koga se nalazi predmet. Jasno je da još uvek nismo dobili dozvolu, iako smo zahtevali da se danas postavi bilbord“, istakla je jedna od aktivistkinja i dodala da se nadaju da će bilbord biti postavljen do ponedeljka.

Aktivisti su juče najavili da će prijave predati Prvom osnovnom javnom tužilaštvu, kao i da će tom prilikom predstaviti i dokaze o krađi pamučnih pluća.

Bilbord sa pamučnim plućima koji je merio zagađenje bio je postavljen 26. februara, a već nakon dva dana pluća su posivela od zagađenja, navode iz Kreni-Promeni i UZUZ.

„Pre krađe pluća komunalna inspekcija je tražila uklanjanje bilborda iako smo posedovali sve dozvole. Nakon razgovora sa pravnim timom predstavnici inspekcije su prestali da se javljaju, a sutradan su pluća ukradena“, dodaje se u saopštenju.

Predstavnici komunalnih službi u zvaničnoj komunikaciji negirali su da su učestvovali u uklanjanju pluća i rekli da su svesni da na to nisu imali pravo, naveli su ranije iz ovog udruženja.

Postavljeni bilbord bio je deo kampanje „Rešenje za zagađenje“ u okviru koje je sakupljeno više 56.000 potpisa, a kojom je traženo da se nepotrošena sredstva kojim se subvencioniše kupovina električnih i hibridnih vozila preusmere na zamenu kućnih ložišta za siromašna domaćinstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari