Aktivisti pozivaju na protest u 18 sati zbog izbacivanja iz NNK 1

Vojna policija upala je jutros u 6.30 časova u napušteni objekat u vlasništvu vojske, na uglu Solunske ulice i Sibinjanin Janka, u Beogradu, i nasilno izbacila grupu građana i aktivista, koji su u tom prostoru za vikend otvorili društveni centar „NNK“.

Kako su Danasu preneli aktivisti iz tog centra, pripadnici Vojske rasporedili su se unutar zgrade, stražare i ne dozvoljavaju prilaz kao ni fotografisanje. Ovo je već treći put da vojna ali i regularna policija, u samo tri dana, od kada je otvoren centar «NNK», pokušava da spreči umetnike, aktiviste za ljudska prava, kao i brojne druge građane da u ovom napuštenom prostoru, koji niko ne koristi, organizuju ne samo umetničke manifestacije, tribine u podsticanju angažovanosti u zaštiti onih koje je država obespravila, već i pomoć za najugroženije slojeve stanovišta.

Kako su za Danas izjavili aktivisti centra, trenutno je u toku sastanak na kojem će biti dogovoreni dalji koraci, odnosno utvrđivanje tačnog vremena i mesta demonstracija zbog nasilnog izbacivanja.

Kako je ranije za Insajder izjavio Nikola Radivojević, aktivista iz centra «NNK», državi je očigledno počelo da smeta kako neko samo svojim golim rukama i bez naročitog novca, uspeva da uradi nešto dobro i korisno za zajednicu». «Ova zgrada je bila sistematski devastirana, mi smo izbacili ogromne količine otpada i, konačno, uneli nešto života u nju“, rekao je on. Radivojević je istakao ističe da su građani počeli da sređuju taj objekat kako bi u njemu otvorili novi društveni centar „NNK“ koji bi okupljao ljude koji se bave umetnošću, obrazovanjem, kulturom i socijalnim i radničkim pravima. „Ovo će biti prostor ne samo za mlade, već za sve generacije, a koji ne mogu ili nemaju gde da zadovolje svoje ambicije i potrebe. Takođe, ovo je pokušaj i da se to uradi mimo učešća tajkuna i drugih interesnih grupa“, naglasio je Radivojević.

Aktivisti pozivaju na protest danas u 18 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari