Aktivisti sa Šodroša: Mi nismo protiv mosta, protiv smo načina na koji se gradi 1Foto: A. L./Danas

Mi nismo protiv izgradnje četvrtog mosta u Novom Sadu, ali smo protiv načina na koji se gradi, izjavio je za N1 Petar Holik „Šodroš Survivor kampa“. Ukazao je da način na koji se most gradi ugrožava prirodno stanište za više od 200 zaštićenih vrsta, i poručio je da će aktivisti iz kampa nadzirati sve radove do daljeg. „Ovu bitku smo možda izgubili, ali marine i Novog sada na vodi biti neće“, poručio je Holik.

Ove nedelje nastavljena je seča stabala na novosadskom Šodrošu u sklopu priprema za izgradnju četvrtog mosta na Dunavu u tom gradu. Iz Vojvidnašuma i Pokrajinskog sekratirajata za zaštitu životne sredine tvrde da se sve radovi obavljaju uz nadzor stručnjaka koji su obeležili stabla za seču.

Aktivisti iz „Šodroš Survivor kampa“ koji već devet meseci dežuraju na tom prostoru, s druge strane tvrde da vlast i izvođači radova postupaju bahato, umanjujući vrednost prirodnog staništa više od 200 zaštićenih vrsta.

Jedan od kampera je i Petar Holik iz novosadskog pokreta „Bravo“ koji je u izjavi za N1 Studio Live podsetio kako su aktivisti juče pokrenuli kampanju „Tragovima zločina“ i ostavili ostatke posečenih trupaca ispred svih odgovornih institucija u Novom Sadu, ne bi li, kako je rekao, ukazali na bespravnu seču na Šodrošu.

Holik je podsetio da se nije vršila procena uticaja izgradnje mosta na životnu sredinu, kao i da je prostor Šodroša, kako je kazao, nasilno proglašen za građevinsko zemljište.

„Sekli su stabla sa dupljama u kojima se gnezde ptice. Po rešenju o zaštiti ovog područja, zabranjeno je do 1. avgusta stabla sa dupljama da se seku“, rekao je Holik uz ocenu da je na delu jedna mreža institucija, krupnog kapitala i vlasti koja se „izuzetno bahato ponaša“.

„Stalno nam nabijaju to da smo protiv mosta. Mi nismo protiv mosta, protiv smo načina na koji se gradi. Nezavisni stručnjaci rekli su da ovde treba da bude laki gradski most, i postoje načni i tehnilogije kako bi se uticaj na ovo područje umanjio“, naglasio je novosadski aktivista.

Rekao je i da gradska vlast najavljuje sadnju novih stabala, ali da se po gradu moglo videti kako se to radi.

„Oni posade, stabla se osuše, pa kad predsednik dolazi ukrase ih veštačkim zelenilom„, podsetio je Holik izrazivši očekivanje da će se izgradnjom mosta na Šodrošu napraviti betonska ploča na kojoj će biti 50 stepeni.

Od svoje borbe, kako je kazao, aktivisti ipak ne odustaju.

„Ovu bitku smo možda izgubili, ali marine i Novog Sada na vodi biti neće. Ne želimo da most bude trojanski konj za dalje nelegalne radove“, rekao je Holik i poručio da priroda treba da postoji za sve, a ne samo za priroad za „nekolicinu skorojevića koji će ovde da kupuju kvadrate za 5.000 evra“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari