Aktivistkinja Ekološkog društva “Belorepan”: Policija me pratila, a komunalna legitimisala 1Foto: N. Kovačević

Aktivistkinju Ekološkog društva “Belorepan” Teodoru Gavran danas je pratila policija, a komunalna policija je zaustavila i legitimisala ispred Gradske kuće u Zrenjaninu, tokom nastavka ekološkog protesta “Priroda je naša – otkopajmo zločin”, koji je u nedelju održan u Perlezu.

Gavran je rekla da ju je policija čekala kada je jutros izašla iz svoje kuće u Perlezu i pratila je do izlaska iz grada, kako bi javili u Zrenjanin da dolaze.

U Zrenjanin smo nosili “poklone” za gradonačelnika: plastiku koju smo iskopali ispod kineske fabrike Feitiansuje, koju je fabrika, umesto da reciklira, zatrpavala u zemlju i zagadila kanal za navodnjavanje koji se nalazi na 300 metara od crpne stanice u Perlezu, rekla je Gavran, navodi se u saopštenju Ekološkog društva „Belorepan“.

Ona je istakla da su aktivisti, uz pomoć Inspekcije za zaštitu životne sredine, uspeli da zatvore fabriku, ali je zamenik gradončelnika došao da je ponovo otvori, tvrdeći da je su svi uslovi ispunjeni da fabrika ponovo radi.

Na jučerašnjem protestu smo otkopali dokaze ekološkog zločina, pa je jasno da uslovi nisu ispunjeni, zbog čega smo došli da Gradskoj upravi uručimo svoje zahteve i iskopanu plastiku uz poruku “Priroda je naša – plastika je vaša”, rekla je Gavran, protestujući ispred Gradske kuće.

Tokom protesta postavljeni su zahtevi da se utvrdi zašto rešenje inspekcije o privremenom zatvaranju nije bilo istaknuto na ulazu fabrike i zašto je uprava fabrike imala ključ od katanca koji je postavljen na kapiju, kao i da se kazne svi koji su izdali rešenje za ponovni rad bez saniranja nanete štete.

Zahteva se i da se kanal za navodnjavanje očisti kako bi meštani ponovo mogli da ga koriste i da se fabrika ponovo zatvori dok se ne stvore svi uslovi za njen bezbedan rad.

Ako se zahtevi ne ispune za sedam dana, Ekološko društvo „Belorepan“ će organizovati nove akcije, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.