Predstavnici lokalnih vlasti i političkih partija iz Preševa uputili su zahtev za legalizaciju uklonjenog spomen-obeležja pripadnicima OVPMB, ali će to morati da obave kroz državne institucije, pre svega preko Ministarstva pravde, koje će o tome doneti odluku, potvrđeno je Danasu u nadležnim inspekcijskim službama za jug Srbije.

Predsedniku Koordinacionog tela Zoranu Stankoviću u sredu je tokom posete Bujanovcu uručen pisani zahtev meštana Mesne zajednice Lučane za uklanjanje spomen-obeležja pripadnicima Žandarmerije koji se nalazi na teritoriji ovog sela.

Uklanjanje spomenika pripadnicima Žandarmerije biće i jedan od zahteva na za danas zakazanom protestnom skupu u Bujanovcu, čiji je organizator Pokret za demokratski progres (PDP) Jonuza Muslijua. Na skupu će učestvovati i članovi Udruženja veterana OVPMB.

– Očekujemo i da bude vraćen uklonjeni spomenik iz Preševa. O lokaciji nismo razgovarali, ali mislim da su sada na potezu nadležni organi koji bi trebalo da što pre u cilju smirivanja tenzija donesu neophodne odluke o legalizaciji obeležja pripadnicima OVPMB – rekao je za Danas Musliju. On je dodao da „ne očekuje bilo kakve nove pregovore sa predstavnicima vlasti, jer su stavovi jasni“.

Za Šaipa Kamberija, potpredsednika Partije za demokratsko delovanje (PDD), najvažnije je da je u razgovorima sa komesarom za nacionalne manjine OEBS Knutom Volebekom ukazano na čitav korpus problema sa ljudskim pravima na području opština Bujanovac i Preševo.

– Situacija do koje je došlo nakon izjava premijera Dačića i potpredsednika Vučića, a potom i uklanjanja spomenika u Preševu, bio je povod da se otvori niz pitanja koja se godinama ignorišu, kao što je obrazovanje, upotreba nacionalnih simbola i integracija albanske nacionalne zajednice u institucije sistema. Još jednom smo na početku rešavanja nekih pitanja, jer bez toga nećemo moći da prevaziđemo tenzije i međusobno nepoverenje – ocenio je Kamberi za naš list.

Albanci očekuju da će Volebek nakon „snimanja situacije na terenu“ imati i razgovore sa predsednikom Vlade Srbije Ivicom Dačićem i Aleksandrom Vučićem, te da se „tek tada mogu očekivati konkretni potezi Beograda“.

– Mislim da ćemo morati o svemu i dalje da razgovaramo. Pitanje spomenika je samo jedna globalna metafora za probleme ljudi na ovim prostorima. U takvoj situaciji neophodan je kompromis, jer nešto što je kao problem dugo ignorisano ne može se rešiti preko noći – navodi za Danas Skender Destani, lider Demokratske unije doline (DUD).

Bećiri: Stalni kontakt sa Beogradom

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Galip Bećiri smatra da je izuzetno važno što je u Bujanovcu boravio visoki komesar Volebek, ali i predsednik Koordinacionog tela Zoran Stanković.

– Mi moramo da imamo stalni kontakt sa predstavnicima vlasti u Beogradu i nadležnih ministarstava, jer je očigledno da Koordinaciono telo nije u poziciji da mnoge probleme rešava, već su za to nadležni drugi resori u Vladi Srbije – kazao je Bećiri za Danas. On smatra da će političkih i međuetničkih tenzija biti sve dok se ne reši problem sa spomenikom u Preševu, ali i onim obeležjem koje je podignuto pripadnicima žandarmerije na području albanskog sela Lučane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari