Nakon burnog jučerašnjeg zasedanja Skupština grada Sremska Mitrovica dobila je novog predsednika i sekretara. Novi predsednik je Aleksandar Prodanović, šef mitrovačkih demokrata, koji je ovu funkciju obavljao i do lokalnih izbora, a sekretar Skupštine Ružica Dostanić, u prethodnom sazivu takođe na ovoj funkciji.

Nakon burnog jučerašnjeg zasedanja Skupština grada Sremska Mitrovica dobila je novog predsednika i sekretara. Novi predsednik je Aleksandar Prodanović, šef mitrovačkih demokrata, koji je ovu funkciju obavljao i do lokalnih izbora, a sekretar Skupštine Ružica Dostanić, u prethodnom sazivu takođe na ovoj funkciji.
Ovo je u najkraćem epilog skupštinskog zasedanja na kojem su većinom sa 32 odbornika od 61 izglasana nova personalna rešenja za funkcionere Skupštine. Predsednik Skupštine Radoslav Jevremović koji je izabran na konstitutivnoj sednici Skupštine krajem juna, zakazao je ovu sednicu nekoliko dana ranije na zahtev 23 odbornika sa tačkom dnevnog reda o smeni i izboru novog predsednika Skupštine pošto je napravljena nova skupštinska većina.

Muke sa javnošću

Početak sednice protekao je u naelektrisanoj atmosferi između novinara i obezbeđenja, koje je po nalogu dosadašnjeg sekretara Skupštine Stevana Želema tražilo od mnogobrojnih izveštača specijalne skupštinske akreditacije i tek na intervenciju nekoliko skupštinskih funkcionera pustilo novinare unutra sa važećim novinarskim legitimacijama.

Bilo je i ubeđivanja oko ozvučenja i više puta isključivanja mikrofona, koje je zahtevao Radoslav Jevremović koji je obezbeđenju rekao da je on predsednik Skupštine i da ga se mora slušati. Posle natezanaja, ozvučenje je ipak proradilo, a bili su primećeni i policajci u uniformi ispred zgrade gradske kuće i nekolicina u civilu u foajeu opštine.

Na početku sednice prisustvovalo je 58 odbornika, ali je predsednik Jevremović sve tačke dnevnog reda skinuo jer se, po njemu, nisu stekli svi proceduralni uslovi za njihovo razmatranje, te je nakon nekoliko minuta zaključio sednicu sa koje su onda izašli odbornici SRS i delom DSS. Aleksandar Prodanović je na osnovu činjenice da su u sali ostala 32 odbornika što čini dovoljno za punovažno odlučivanje rekao da sednicu može da vodi zamenik predsednika Zoran Miščević, koji se nije pojavio, ali ga je ovlastio da predsedava Skupštini, pa se i pristupilo izboru.
Nakon izbora novi predsednik Skupštine Aleksandar Prodanović je izjavio da će raditi u interesu grada i svih Mitrovčana i da demokratska vlast obezbeđuje Mitrovici siguran razvoj i prosperitet.
Ovoj sednici je prethodio i pokušaj da se u četvrtak održi treća sednica Skupštine grada sa dnevnim redom razrešenje i verifikacija mandata nekoliko odbornika, predlog o statutu kao i izbori i imenovanja. Ta sednica ni posle tri pokušaja nije održana zbog nedostatka kvoruma jer su bila prisutna samo 22 odbornika i to 20 iz SRS i dva iz DSS. Da podsetimo, deo odbornika, njih sedam iz Pokreta za evropsku Mitrovicu koji su na DSS listi, predomislio se i podržalo odborničku grupu DS-G17-LSV sa 25 odbornika i tako napravilo novu skupštinsku većinu, koja je i zahtevala održavanje ove sednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari