Aleksandar Šapić na Trgu Nikole Pašića: Srećan sam što simbol grada nije fontana koja se nalazila na Trgu Marksa i Engelsa 1Foto: Vojin Radovanović

Predsednik privremenog organa Beoograda Aleksandar Šapić, obilazeći radove na rekonstrukciji Trga Nikole Pašića, rekao je je srećan što fontana koja se nalazila na Trgu Marska i Engelsa, odgovarajući na kritike o njenom uklanjanju.

Šapić je naveo da danas započinju radovi, i da će trajati sedam meseci.

Podsetio je da ovaj trg rekonstruisan poslednji put 1984. godine.

„Fontana će biti onakva kakva je bila kada je prvobitno rađen Trg Nikole Pašića ili tada kako se već zvao… Marksa i Engelsa… Samo ne znam kada je dobijeno to ime. Fontana će izgledati tako kako je izgledala od 1953. do 1985. Vraćamo joj izvorni izgled“, rekao je on.

Šapić je, upitan zašto se trenutna fontana uklanja i gradi ona s izgledom fontane koja se prvobitno nalazila na ovom Trgu s obzirom i da je mnogi Beograđani smatraju simbolom grada, pitanje prebacio na ideološki nivo, odnosno komunizam.

„Ja sam vam rekao, šta god da uradite naći će se neki argument… Sada je pravi simbol grada fontana koja je bila na Trgu Marksa i Engelsa. Ja kad čujem „Marksa i Engelsa“ dobijem ospice. Vama je očigledno mio i Marks i Engels, meni nije na primer. Mene sve što ima veze sa Marksom, Engelsom, Josipom Brozom, komunizmom, boljševicima, sa svime što je karakterisalo taj period koji Vi ili neki Beograđani sa setom posmatraju, ja ga ne posmatram“, naveo je on.

Ponovio je da ima averziju prema svemu što ima veze sa komunizmom i boljševizmom „i onime što je upropastilo srpski narod od Drugog svetskog rata na ovamo“.

„Ja sam baš srećan što simbol Beograda nije fontana koja se nalazila na Trgu Marksa i Engelsa“, poručio je predsednik privremenog organa.

Šapić je napomenuo da odluku nije doneo on, već da je na konkursu 2015. pobedio predlog arhitekata Zorice Savičić i Zorana Mitrovića.

„Kada sam ja došao, došao sam u situaciju kada je sve već završeno, ostalo je samo da se opredele sredstva i završe radovi. Srećan sam što sam to završio. Procedura je završena pre više od pet godina“, naveo je on.

Paralelno će se raditi i na sređivanju spomenika Nikoli Pašiću, koji će biti u boljem stanju kada se završi i trg.

Informacije da li će biti potrebe da se skida tokom radova na trgu dobiće od Zavoda za zaštitu spomenika, rekao je on.

Odgovarajući na upite o rekonstukciji prolaza Bezistan, „prečice“ od Terazija do Trga Republike, Šapić je naveo da postoji imovinski problem.

Pre dve godine Bezistan je prešao iz komercijalne u javnu namenu, a sada je jedna trećina površine po obodima privatno vlasništvo, naveo je on.

„Svakako da želimo da uredimo sve prostore u centru grada, naročito gde prolazi veliki broj ljudi, u skladu sa normama i standardima kakve zaslužuje grad Beograda. Doći će na red, ali ne može sve od jednom“, naveo je predsednik privremenog organa.

Najavio da će krenuti izgradnja garaže u Vlajkovićevoj ulici u martu mesecu.

On je govorio i o drugim radovima u Beogradu, rekavši da se radi, ali da Grad ne može dovoljnom brzinom da radi, jer ga koči stanje privremenog organa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari