Aleksandra Joksimović: Karakterna ambasadorka 1Foto: FoNet/ Božidar Petrović

Svi oni koji nisu znali ko je ambasadorka Srbije u Velikoj Britaniji saznali su prošlog vikenda tokom ceremonije, nakon dodele pehara Vimbldona Novaku Đokoviću.

Aleksandra Joksimović na sebe je skrenula pažnju kada je mimo protokola, upadajući u reč predstavnicima britanske kraljevske porodice, pokušala Novaku da se predstavi i da mu čestita pobedu.

Njeni prethodnici u Londonu su taj gest ocenili kao diplomatski skandal kojim je obrukala i državu, ali i sebe.

Joksimovićeva nije ambasador Srbije u Ujedinjenom Kraljevstvu od juče. U Londonu je od prvog novembra 2018. godine.

Diplomirana je pijanistkinja na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, specijalizirala je iz oblasti strateškog pregovaranja na Harvardu, magistrirala na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, a objavila je i niz publikacija.

Bila je šefica klavirskog odseka u srednjoj muzičkoj školi „Dr Vojislav Vučković“, a bila je pomoćnica ministra spoljnih poslova SRJ, koordinatorka modula za informisanje, štampu i kulturu Diplomatske akademije ministarstva spoljnih poslova, članica izdavačkog odbora stručnog časopisa „Međunarodna politika“, izvršna direktorka Cepter Grupe, a bila je osnivačica i predsednica Centra za spoljnu politiku.

Prvi novac zaradila je u 17. godini kada je radila kao novinar i urednik-redaktor na radiju „Indeks 202“. Kolege su joj bili Jugoslav Ćosić, Radoman Kanjevac, Petar Lazić…Govori engleski, francuski i nemački.

Rođena je 20. juna 1963. u Beogradu. Otac Milutin bio je lekar, umro je kad joj je bilo šest meseci. Majka Ljiljana bila je jedan od najboljih dečjih oftalmologa.

Kako Aleksandra navodi, najpoznatiji u familiji su joj bili dede (ujaci njene mame) Panta i Radoje Aleksić koji su učestvovali u čuvenom puču – obaranju dinastije Obrenović. „I ja sam pučista“, voli da kaže za sebe, mada tvrdi da je sve samo ne nacionalista.

Početkom devedesetih obrela se u politici. Tako je profesorka klavira dva puta birana za odbornika u opštini Stari grad, jednom kao član DSS-a, a drugi put kao član DS-a. Tvrdila je da je od starta demokrata i da je želela samo jedno – da Milošević bude srušen . Obavljala je i dužnost portparola DS-a, a bila je i član UO Studija B. Sa suprugom Sinišom ima dve ćerke, Andreu i Anju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari