Aleksndrovac očekuje rekordan broj posetilaca za 55-u „ Župsku berbu “ 1Foto: Z. Nikolić

U Aleksandrovcu je sve spremno za početak 55-te privredno- turističke manifestacije „Župska berba“ koja se ove godine održava pod geslom „Moja Župa , moja Okeanija – od slavskog kolača zemlja svečanija“ preuzetim iz pesme „Moja Župa, moja Okeanija“ Milosava Buce Mirkovića (1932-2013) pesnika, dramskog pisaca , pozorišnog i književnog kritičara i idejnog tvorca manifestacije „Župska berba“.

„Ubiremo, ovih dana, plodove svog mukotrpnog rada u našim vinogradima i prilika je da tu radost podelimo sa vama, ljudima dobre volje i ljubiteljima vina . Aleksandrovac je, zato dragi prijatelji po pedesetpeti put zaredom, vaš grad i ja vam sa radošću upućujem poziv da dođete u svoj grad a mi gostoprimljivi župljani bićemo vaši dobri domaćini“, rekao je za naš list prvi čovek opštine Aleksandrovac prof.dr. Jugoslav Stajkovac upućujući i na ovaj način poziv da se , u naredna četri dana obiđe Aleksandrovac i njegova okolina.

Pedesetpeta „Župska berba“ počinje u četvratk 20. septembra a završava se u nedelju 23. septembra. Bogat i raznovrsan program manifestacije, po tradiciji, započinju najmlađi župljani defileom i maskenbalom dece iz dečije ustanove „Naša radost“a za taj prvi dan pored svečanog defilea učesnika i otvaranja vinske ulice planiran je i koncert Snežane Đurišić uz pratnju orkestra Miše Mijatovića pod nazivom „Volim da te slušam uz muziku i vino“

„Župska berba“ je najstarija vinska manifestacija u Srbiji, protiče u veseloj, karnevalsko atmosferi a najveći njen deo se odvija na centralnom gradskom trgu oko Fontane vina iz koje se toči besplatno vino i u Vinskoj ulici koju zaposedaju vinari sa svojim štandovima.

U Župi je danas pod vinogradima nešto više od 2500 hektara a dokaz da je vinogradarstvo u usponu je i podatak da trenutno u Župi postoji 102 privatne vinarije, od kojih 60 registrovanih u privrednom registru, i 42 poljoprivredna gazdinstva čija je godišnja proizvodnja između 5000 i 30000 litara. Tu je i kompanija Vino Župa osnovana 1956 godine a o obimu nejen proizvodnje svedoči i podatak da je 2007. godine prvi put posle 25 godina najveći vinski sud na svetu od 5.600.000 l napunjen vinom.

Mi vam preporučujemo, u danima trajanja „Župske berbe“ i obilazak obližnjih kulturno-istorijiskih znamenitosti poput srednjovekovnog grada Koznika, manastira Drenča zadužbine monaha Doroteja, nekadašnjeg igumana Hilandra i njegovog sina, jeromonaha Danila, potonjeg patrijarha Danila III, jedinstvenog Muzeja vina i vinogradrstva smeštenom u vinogradu, malte ne u centru grada, ili pak neke od sačuvanih vinogradarskih kuća-pimnica u obližnjim selima.

Projekat „Kulturna baština Župe Aleksandrovačke“ sufinansiran je iz budžeta Opštine Alaksandrovac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari