"Amaterski" Veber, Nušić, Bulgakov i Domanović 1Foto: Vojkan Ristić

Na teškim mukama biće Aleksandar Volić, selektor ovogodišnjeg festivala, kada bude donosio odluku o najboljoj predstavi koja će predstavljati jugoistočnu Srbiju na državnom festivalu amaterskih pozorišta u Kuli. Lebane i ove godine je domaćin festivala koji se u ovom gradu održavao i u mnogo srećnijim vremenima i po ljude, ali i po pozorišnim amaterizam.

– Pozorište još jednom pokazuje kako potkazuje život, kako nasuprot više nego nenormalnim uslovima za amaterizam u opštinama juga Srbije postoji snaga da se kroz pozorišnu formu nadvise nedaće, objašnjava za Danas Volić, koji već četiri godine pomno prati zbivanja u ovom segmentu kulture u regionu. Kod selektora je pozitivni šok izazvala predstava „Večera Budala“ družine iz Dimitrovgrada po tekstu Frensisa Vebera, koja je odigrana na bugarskom jeziku, ali sasvim po šablonu ruskih klasika i škole Stanislavskog.

Pohvale su dobili i glumci pozorišne grupe „Cug“ koju čine polaznici pozorišne radionice vranjskog teatra „Bora Stanković“, sa dramletom „Vođa“ koji je po tekstovima Radoja Domanovića priredio Bojan Jovanović. Na smotru su se posle nekoliko godina vratili i amateri iz Surdulice sa „Narodnim poslanikom“ u adaptaciji i režiji Mikija Markovića, koji se pojavljuje kao nosilac glavne uloge.

– Bio sam sasvim zatečen kada sam u programu festivala video predstavu „Majstor i Margarita“ Mihaila Bulgakova. Jedan zahtevan tekst, roman za sva vremena, koji su na scenu postavili amateri iz Prokuplja. Veliki izazov i još veća hrabrost, navodi Volić, inače dugogodišnji pozorišni reditelj.

Publika u Lebanu je videla i predstave „Ne oblači se za večeru“ pozorišta iz Bele Palanke, po tekstu Marka Kamelotija, a festival će u subotu zatvoriti „Teatar 91“ iz Aleksinca predstavom „Kidaj od svoga brata“ Reja Kunija u adaptaciji Dragane Bošković. Na ovogodišnjoj smotri prikazano je 13 predstava na velikoj i dečjoj sceni. Pohvale zaslužuje Savez amatera Srbije kao i Dom kulture u Lebanu, koji iz godine u godinu ne odustaje od organizacije festivala iako u skromnim uslovima i bez pratećih medijskih formi.

Bez pozorišne sale do festivala

I pored činjenice što nemaju ni pozorišnu ni bioskopsku salu, članovi Amaterskog pozorišta „Barja“ iz Surdulice smogli su snage da pripreme predstavu „Narodni poslanik“ održavajući probe u crkvenoj opštini i Sali uprave Vlasinskih hidroelektrana. Premijeru su izveli u susednom Vladičinom Hanu, a festivalsku „generalku“ odradili u Bosilegradu. Planiraju i gostovanja u Vranju i Vlasotincu, kako bi predstava što duže živela. U sličnoj situaciji su bili i amateri iz Vranja, koji su bili uskraćeni za pozorišni prostor izgorele sale teatra „Bora Stanković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari