Ambasada SAD donirala VMA opremu za prevenciju HIV/AIDS 1Foto: Ambasada SAD

Povodom Svetskog dana borbe protiv side, ambasador Kajl Skot posetio je Vojno-medicinsku akademiju 30. novembra i najavio donaciju opreme za suzbijanje HIV/AIDS u vrednosti od oko 50.000 dolara.

Donacija se sastoji od preventivnih artikala, dijagnostičke i opreme za praćenje efikasnosti lečenja HIV pozitivnih pacijenata, kao i laboratorijske opreme kojom se obezbeđuje bezbedna transfuzija krvi. Donacija  je deo Programa za prevenciju HIV/AIDS Ministarstva odbrane SAD – globalne inicijative u okviru koje vlada SAD sarađuje sa vojskama širom sveta kako bi povećala njihovu svest o HIV i ojačala kapacitete za prevenciju, negu i lečenje, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo odbrane Srbije i Vojno-medicinska akademija su kroz ovaj program od 2006. do danas primili kroz donacije opremu u vrednosti preko 1,118.000 dolara, dodaje se u saopštenju.

Pomoć je usmerena na razvoj laboratorija za dijagnostiku i testiranje na HIV, obuku medicinskog osoblja i kupovinu opreme potrebne za primarnu prevenciju. Kako se ističe, ovom donacijom se potvrđuje posvećenost Ambasade SAD i Ministarstva odbrane SAD da podrže Vojsku Srbije i srpsko društvo u celini na polju javnog zdravlja

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari