Ambasador Entoni Godfri: Valjaonica bakra u Sevojnu primer društveno odgovorne firme po pitanju iskopavanja sirovina 1Foto: ZooMUE

Entoni Godfri, američki ambasador u Srbiji, posetio je danas Valjaonicu bakra u Sevojnu, koju je okarakterisao kao primer društveno odgovorne firme po pitanju iskopavanja sirovina i njihove dalje prerade.

Godfri je Valjaonicu, koja posluje sa većinski američkim kapitalom, u okviru „East Point Metals“ kompanije sa Kipra, posetio na poziv većinskog vlasnika Deska Nikitovića, koji je američki državljanin, i kako je rekao „uvek očekuje i dobija podršku Ambasade za svoje poslovne u Srbiji“.

-Desko Nikitović je pravi primer snage srpske dijaspore u Americi, koja unapređuje obe naše zemlje, a Valjaonica bakra primer društveno odgovorne firme po pitanju iskopavanja sirovina i njihove dalje prerade – rekao je američki ambasador u Užicu.

U Valjaonici bakra prošla godina je bila izuzetno uspešna, ostvaren je prihod od skoro 200 miliona evra, od čega je oko 150 miliona evra izvoz, većinom u zemlje Evropske unije i Amerike.

Ambasador Entoni Godfri: Valjaonica bakra u Sevojnu primer društveno odgovorne firme po pitanju iskopavanja sirovina 2
Foto: Ana Milošević

– Očekujemo ove godine investicije u vrednosti od pet do 10 miliona evra, a od iduće godine, da te cifre budu još veće. To znači i zapošljavanje još 50 do sto radnika, ali i rast plata, najavio je Nikitović, koji je izrazio nadu da će srpska dijaspora „iskoristiti povoljnu poslovnu klimu i investirati više u Srbiji“.

Američki ambasador Entoni Godfri, pored posete Valjaonici bakra, danas je obišao i užički Stari grad i Memorijalni kompleks Kadinjača.

Odnos prema radnicima je prioritet

– U Valjaonici svaki dan poboljšavamo uslove rada. U livnici unapređujemo sistem ventilacije, radimo nove svlačionice, tuševe, mokre čvorove. Imamo i odličnu hranu za zaposlene, a topli obrok se podrazumeva. Prošle godine nismo imali nijednu ozbiljnu povredu, ali u ambulanti su stalno lekar i dve mediciske sestre. Radnici u okviru fabrike primaju i vakcine, a svakom vakcinisanom zaposlenom dali smo 10.000 dinara – rekao je većinski vlasnik, Desko Nikitović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari