Ministar Momirović: Podržaćemo razvoj Valjaonice bakra u Sevojnu, jer je strateški važna za Srbiju 1Foto: Privatna arhiva

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Mimirović, prilikom posete Valjaonici bakra Sevojno, najavio je podršku države toj fabrici, za koju je rekao da je od strateškog značaja za Srbiju.

„Otvorili smo mnogo tema o nastavku razvoja i širenju prizvodnje fabrike, jer rat na istoku Evrope, energetska krza i drugi izazovi, koji prate gobalnu političku nestabilnost utiču na sve industrije“, poručio je ministar Momirović.

Za Valjaonicu bakra je kazao da „nije značajna samo za Užice i užički region, već je jedna od strateških fabrika u Srbiji,  jer izvozi više od 85 odsto svoje poizvodnje.

„Fabrika, praktično, snabdeva celu našu odbrambenu industriju i mi, kao država, moramo da damo podršku investitoru da nastavi da razvija i širi proizvodnju.

„Mi ćemo stati iza ove kompanije, koja će za par godina biti još jača i stabilnija“, poručio je Momirović.

Na pitanje novinara na koji način će država podržati fabriku, on je kazao da će joj „pomoći da reši sve izazive koje je njen većinski vlasnik Nikitović predočio tokom razgovora“.

„Kompanija koja ima tradiciju dužu od 70 godina, ima inženjere i radnike koji imaju znanje koje je, možda, bez preterivanja, najbolje u Evropi, zaslužuju takvu podršku“, kazao je Momirović.

Ministar Momirović: Podržaćemo razvoj Valjaonice bakra u Sevojnu, jer je strateški važna za Srbiju 2
Tomislav Momirović i Desko Nikitović/Foto: Privatna arhiva

Naveo je da su „locirani ključi izazovi“ i istakao da je „fabrika oslonjena na druge kompanije koje se bave rudarskom proizvodnjim u Srbiji“.

Većinski vlasnik valjaonice Desko Nikitović, nakon razgovora sa ministrom i gradonačelnicom Užica dr Jelenom Raković Radivojević, kazao je da očekuje da će fabrika, uz podršku države, rešiti nekoliko problema.

Među njima je naveo planiranu gradnju velike solarne energane u toj fabrici, cenu struje i drugih energenata, ali i problem sa uključenjem na magistralu o čemu je sa Momirovićem razgovarao ranije, dok je ovaj bio minstar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Nikitović je naveo i to da je potrebno da se proširi i unaredi slobodna carinska zona u blizini fabrike, te da se reše problemi u vezi sa izvozom i uvozom sekundarnih sirovina.

„Mislim da smo napravili plan za rešavanje tih problema“, ocenio je Nikitovć i istakao da je sevojnička fabrika od stratekog značaja sa Srbiju, jer snabdeva celu odbrambenu industriju.

Upešna 2022. godina

„Prošlu godinu smo završili veoma uspešno, ali još uvek nisu obrađeni svi pokazatelji. Zaposlili smo više od 100 radnika i sada imamo oko 1.200 zaposlenih. U ovoj godini, paniramo nova zapošljavanja i mislim da ćemo nastaviti trend uspeha“, poručio je Nikitović.

Zahvalnost ministra 

„Zahvaljujem se vlasniku Desku Nikitoviću, generalnom direktoru Draganu Subotiću i menadžmentu kompanije na kontinuiranim ulaganjima u prozvodnju i fer odnosu prema zaposlenima, čije plate se stalno uvećavaju“, kazao je Momirović.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari