Ambasador Kazahstana posetio Užice  1Foto: Danas

Ambasador Kazahstana u Srbiji Gabit Sizdikbekov posetio je danas Užice i razgovarao sa gradonačelnicom Jelenom Raković Radivojević i privrednicima Zlatiborskog okruga o mogućnostima za saradnju. 

Tokom svoje prve posete jednom regionu u Srbiji, nakon što je Kazahstan pre devet meseci otvorio svoje diplomatsko predstavništvo u Beogradu, a koje je ranije bilo u Mađarskoj za tu i našu zemlju, Sizdikbekov je podsetio na to da Zlatiborski okrug i Istočnokazahstanski region maju potpisanu deklaraciju o saradnji iz 2017. godine, za koju je rekao da bi trebalo da se realizuje.

„Verujem u to da ćemo ubuduće mnogo toga realizovati u oblasti turizma i unaprediti saradnju u kulturi i sportu“, kazao je ambasador Kazahstana.

Srbija sa Kazahstanom, koji je po veličini teritorije deveta država na svetu i raspolaže bogatim nalazištima nafte i gasa, osim sa Rusijom i Belorusijom, ima potpisan sporazum o slobodnoj trgovini.

Gradonačelnica Jelena Raković Radivojević je navela da se nada da će se u budućnosti uspostaviti saradnja između Užica i jednog od gradova u Kazahstanu.

„Razgovarali smo o tome kako da se raniji sporazumi između dveju zemalja prenesu i na lokalni nivo u privredi, poljoprivredi i drugim oblastima“, rekla je gradonačelnica i dodala da je gostu predstavila razvojne mogućnosti Užica.

Boban Perišić, načelnik Zlatiborskog upravnog okruga, istakao je da je  „vrednost izvoza Kazahstana „veći od 65 milijardi, a uvoza  svega 30 milijardi dolara“, te da „Užice i Zlatiborski okrug mogu da ponude Kazahstanu saradanju u privedi, kulturi i sportu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari