Ambasadori Nemačke i Belgije ocenili da Centar za azil u Krnjači funkcioniše stabilno 1Foto: Ministarstvo odbrane

Ambasadori Nemačke i Belgije, Tomas Šib i Kunrad Adam obišli su danas Centar za azil u Krnjači i ocenili su da funkcioniše dobro i stabilno.

Šib je novinarima rekao da je dvosatna poseta tom Centru bila pozitivna i da su imali prilike da čuju utiske izbeglica i tražilaca azila.

„Tokom obilaska centra, susretali smo se sa decom i doneli smo neke poklone. Ono što mi je drago jeste da se dosta toga radi. Neka deca uče nemački, organizuje se dosta aktivnosti za njih“, naveo je Šib.

On je rekao da je komesar Srbije za izbeglice i migracije Vladimir Cucić informisao dvojicu ambasadora o planovima koje ima za budućnsot po pitanju migracija.

Prema njegovim rečima, pitanje migarcija je za Nemačku veoma važno a dodao je i da je to globalno pitanje i da se ne može svesti na pitanje koje samo jedna zemlja može da rešava.

Belgijski ambasador kazao je da je za diplomate važno da izlazie na teren i da se lično uvere o tome kako protiču procedure na terenu, navodeći da je današnja poseta pomogla da bolje sagledaju sliku migrantske politike u Srbiji.

„Budući da je Srbija zemlja kandidat za člana Evropske unije, jedan od važnih preduslova je da se poštuju sve procedure po pitanju migracija i azilnih procedura“, rekao je.

On je dodao da poseta ima i humanitarnu dimenziju, ali i da su ambasadori i njihove supruge imali priliku da razgovaraju sa izbeglicama i tražiocima azila i da ih pitaju zbog čega su došli ovde i kako su zadovoljni.

Ambasador je kazao da je sastanak dvojice ambasadora sa Cucićem protekao dobro, a da su vođeni razgovori o situaciji koja se dešava u praksi po pitanjuu migracija u Srbiji – koja je imala mnogo izazova, naročito 2015. godine kada je veliki broj izbeglica prošao balkanskom rutom.

„Ali danas se čini da je sve pod kontrolom“, rekao je.

Prema njegovim rečima, to nije izazov samo za Srbiju već i za celu EU, dodajući da se u EU i dalje razgovara o najboljoj migrantskoj politici odnosno kako regulisati taj migrantski tok.

„Srbija je zbog toga jako važna jer je ona na ulazu u EU i te kako mora da bude konsultovana za sve buduće odluke“, ocenio je belgijski ambasador.

Šefica predstavništva Visokog komesarijata UN za izbeglice (UNHCR) u Beogradu Frančeska Boneli izjavila je da u tom Centru ima nešto više od 300 izbeglica i tražilaca azila, koji tu imaju zaštitu, hranu i edukaciju, a UNHCR zajedno sa Komesarijatom za izbeglice i migracije radi da unapredimo zaštitu izbeglica.

„Važno je da se izbeglice u Srbiji osećaju dobrodošlim, nije dovoljna samo hrana i edukacija, već i uključenost“, rekla je ona.

Dodala je da je taj centar prvi centar gde su izbeglice primile vakcinu protiv kovida-19, u martu ove godine.

Svetlana Palić iz Komesarijata rekla je da su migracije fenomen koji može da se rešava samo u saradnji sa svima.

„Ono što je suštinski važna poruka jeste da migracije koje teku i koje su globalni fenomen nisu nešto što može jedna država da rešava, već je problem globalni. Komesarijat za izbeglice i migracije je uvek otvoren za saradnju sa svim zemlaja koje su imna ruti“, rekla je ona.

Ona je čestitala još jednom UNHCR-u 45 godina od kako postoji njihova kancelarija u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari