Ambasadori odali počast oslobodiocima Beograda povodom Dana sećanja i primirja 1Foto: Siniša Obrenić

Ambasadori više zemalja položili su danas vence na Groblju oslobodilaca Beograda povodom Dana sećanja i primirja.

Venac na Gorblje stradalih tokom oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu prvo je položio ukrajinski ambasador Volodimir Tolkač, a potom i ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Kristofer Hil.

Ambasador Ukrajine zahvalio se svima za odavanje pošte stradalima koji su doprineli pobedi i oslobođenju.

U Ukrajni je 8. maj zakonom određen kao Dan sećanja i primirja, i obeležava se svake godine u znak sećanja na sve žrtve Drugog svetskog rata 1939-1945.

„Obeležavamo dan sećanja i solidarnosti, u sećanje na žrtve Drugog svetskog rata. Ovo je značajno sećanje za nas, Ukrajina je izgubila u tom ratu osam miliona stanovnika i to je velika tragedija. Zato se zahvaljujemo svima koji su bili sa nama u tom ratu kada smo došli do pobede”, rekao je Tolkač.

On je istakao i da se već drugi put ovaj dan obeležava dok traje rat u Ukrajini.

“Ovo je drugi put da ovaj dan obeležavamo tokom ruske agersije na našu zemlju. Danas evropske zemlje ovaj dan obeležavaju uz jedan slogan – ‘Nikada više’, jer ne želimo da se nešto tako ponovi, samo Rusija želi da kaže da to može da ponovi i ponavlja to u Ukrajin”, rekao je ukrajinski ambasador u Srbiji.

I ambasador SAD Krisofer Hil naglasio je važnost da se taj dan obeležava i čuvaju uspomene na stradale.

“Došli smo da obeležimo veliki dan, kada se rat završio. Veoma je važno da se sećamo i da pamtimo sve one koji su poginuli, da bismo mi danas živeli slobodno”, istakao je Hil.

Američki ambasador ukazao je na važnost podrške Ukrajini na današnji dan.

“Do oslobođenja su dovele trupe koje su bile pod komandom Sovjeta, ali tu su bili mnogi narodi. Jedan od najmnogobrojnijih i značajnih za oslobođenje bio je narod Ukrajine. Ta zemlja se sada trudi da osvoji slobodu još jednom. Za sve nas je važno i da se sećamo žrtava prošlosti, ali i da budemo uz Ukrajinu danas”, poručio je Hil nakon polaganja venaca na Groblje oslobodiocima Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari