Ambasadra Ukrajine: Od početka rata u Ukrajini ubijeno više od 22 novinara 1Foto: Pixabay/ 9743366

„Prema podacima Ministarstva kulture i informacione politike Ukrajine za dva meseca od početka novog talasa agresije Ruske Federacije na Ukrajinu, ruski okupatori su u Ukrajini ubili više od 22 novinara“, saopštila je Ambasada Ukrajine.

To su, kako su naveli, informacije koje su potvrđene, a da je prava slika je mnogo gora.

„Među žrtvama ruskih okupatora su državljani Ukrajine, ali i novinari iz Velike Britanije, Češke, SAD, Danske, UAE, Ruske Federacije, Irske, Švajcarske, Francuske i Litvanije“, naveli su oni.

Oni su dodali da predstavnici medija često nisu samo fizički na frontu i prate tok vojnih događaja, već su i sami vojnici informacionog fronta.

„Na privremeno okupiranim teritorijama ruska vojska kidnapuje novinare. Nasilno je prekinula ukrajinsko emitovanje u Hersonu i Melitopolju. Okupatori su minirali zgradu nacionalne radio-televizije „Suspiljno“ u Hersonu. Zbog ruske okupacije prestalo je sa radom 106 medija. Ruski okupatori su pucali na 11 TV tornjeva u osam regiona Ukrajine“, ukazuje se u saopštenju.

Oni su dodali i da su prijavljeni brojni hakerski napadi na sajtove ukrajinskih onlajn medija i nevladine organizacije koje prate i pišu o ratu Ruske Federacije protiv Ukrajine. Ukrajinski novinari, takođe, dobijaju brojne pretnje, novinarima prete ispitivanjem, mučenjem, zatvorom.

„Svaka smrt i zločin protiv predstavnika medija biće istražen, a počinioci će odgovarati za svoje zločine“, poručili su oni.

Ambasada je izrazila najdublje saučešće porodicama i rodbini svih ranjenih, zarobljenih, nestalih i poginulih novinara.

Oni su pozvali srpske novinare da „ne sarađuju sa neprijateljima slobode, ubicama i tiranima, onima koji su sopstvenu državu pretvorili u koncentracioni logor i vode agresorski rat protiv slobodne, nezavisne i suverene države Ukrajine“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari