Svaki deseti stanovnik planete alergičan na ambroziju: Zašto je ta biljka jako opasna po ljude? 1Foto: Pixabay / cenczi

Ambrozija spada u opasne alergene koji izazivaju tegobe kod oko 10 odsto ljudske populacije. Zbog ove korovske biljke u Evropi pati do 15 odsto ljudi. Isto toliko građana Srbije ima zdravstvenih problema zbog tegoba izazvanih ambrozijom, kaže za Danas prim. dr Tatjana Radosavljević, pneumoftiziolog i pulmolog.

Ona dodaje da se javljaju pacijenti koji su dobili ili već duže imaju alergiju na polen ambrozije tražeći olakšanje simptoma koji često ometaju životnu rutinu tokom dana.

– Kod najosetljivijih osoba, osam do 20 polenovih zrna u jednom kubnom metru vazduha može da izazove jake reakcije, Kod ostalih alergičnih osoba, polen ambrozije je uzročnik 75 odsto svih polenskih alergija, pri čemu ne postoji starosna granica za pojavu osetljivosti. Koliko je opasna ova biljka, govori podatak da je dovoljno samo 10 čestica polena da izazovu jake alergijske reakcije, što je znatno manje u odnosu na druge alergene. Njihovih čestica polena je potrebno za to do 30 – objašnjava ona.

Prema njenim rečima, ispitivanja su dokazala da zrna polena sadrže enzime koji u 30 do 90 odsto slučajeva direktno oštećuju sluzokožu disajnih puteva.

Svaki deseti stanovnik planete alergičan na ambroziju: Zašto je ta biljka jako opasna po ljude? 2
Uništavanje ambrozije, Foto: Zelena stranka

– U polenu ambrozije otkrivena su 52 jedinjenja, od koji su šest posebno opasna. U svetu su zabeleženi i smrtni ishodi izazvani preteranom alergijskom reakcijom na amboriziju. Zrno polena zadržava klijavost i do 40 godina, a ambrozija u vazduhu se može zadražati do 100 dana. Najefikasniji načini uništavanja je čupanje iz korena, ali i zasejavanje i negovanje drugog niskog – kaže prim. dr Radosavljević.

Šta je neophodno da se preduzme

Kako ističe, na većim površinama primenjuje se redovno košenje do pet centimetra iznad zemlje, a ponekad i tretman totalnim herbicidima.

– Ukoliko se košenje ne ponavlja ili se ne kosi dovoljno nisko, ponovo izrasta u roku od dvadeset dana. Istovremeno, širenje ambrozije značajan je ekološki problem, jer oduzima prostor domaćim biljnim vrstama, a pred njom uzmiču i poljoprivredne kulture, stoga je opasna, ne samo za zdravlje stanovništva, već i za poljoprivredna područja – naglašava naša sagovornica.

Ona ukazuje da je granična vrednost za ambroziju 30 polenovih zrna u kubnom metru vazduha, dok je za ostale biljke ona 60.
– Svake godine, poslednjih dana avgusta i početkom septembra dešava se da izmerene vrednosti u Beogradu budu 200 , čak i 800 – 900 polenovih zrna po kubnom metru vazduha. Polen ambrozije na sebi ima „iglice“ kojima se vezuje za površinu odeće, obuće. Kada ga alergična osoba udahne i kada on uđe u krvotok, naš imunitet tada reaguje i tada dolazi do alergijske reakcije * objašnjava dr Radosavljević.

Prema njenim rečima, alergija na ambroziju odvija se po takozvanom prvom tipu preosteljivosti organizma na alergene.

– U osnovi ove alergijske reakcije leži izražena produkcija antitela imunoglobulina E, čiji je primarni cilj zaštita organizma. Polen ambrozije izaziva izrazitu i enormnu produkciju ove vrste antitela koje ga vezuju, što dovodi do pucanje ćelija bogatih histaminom, koji potom sa drugim tkivnim materijama daje simptome alergije u brojnim organima, pre svega, respiratornim – navodi ona.

Simptomi su brojni

Ukazujući koji su to simptomi, prim. dr Radosavljević nabraja da su to crvenilo, suzenje, svrab očiju, oticanje kapaka, začepljenje i svrab u nosu, pojačana sekrecija u nosu, kijanje, kašalj, otežano disanje, astma, promene na koži i promene u probavi.

Svaki deseti stanovnik planete alergičan na ambroziju: Zašto je ta biljka jako opasna po ljude? 3
Uporan kašalj muči mnoge, foto: Profimedia

– Oni mogu da traju čitave sezone. Pored navedenih simptoma preosetljivi na polen mogu otežano da dišu i da se žale na stezanje i bol u grudima. To je onda znak da se radi o sezonskoj bronhijalnoj astmi, koja je uzrokovana alergijom na ambroziju. Ta biljka može da utiče na sve respiratorne organe. Zamimljivo je što se polen ambrozije nalazi i na povrću i voću. Ukoliko ga dobro ne oprememo, unećemo ga u digestivni trakt i provocirati alergiju – ističe ona.

Koncentracija polena, objašnjava našpa sagovornica, najveća ujutru i u toku prepodneva a najmanja nakon kiše.

– Osobe koje su alergične trebalo bi još početkom avgusta da počnu da koriste propisanu terapiju, a jedno od mogućih načina lečenja jesete i takozvana desenzibilzacija. Njoj prethodi testiranje na specifične IgE. Ako postoji visoka preosetoljivost tada se mogu napraviti preparati koji se stavljaju pod jezik najmanje godinu dana da bi se organizam desenzibilisao na ambroziju – kaže prim. dr Radosavljević.

Kako možete da utičete na količinu polena sa kojom dolazite u kontakt

Prim. dr Tatjana Radosavljević savetuje svim alergičnim osobama kako mogu same sebi da olakšaju period kada je ambrozija u punom cvatu:

– ne izlazite iz kuće od 10 do 18 časova, naravno ako možete,
– ne izlazite napolje po vetrovitom vremenu,
– po dolasku kući, presvucite se i istuširajte,
– veš perite češće, ali ga ne sušite napolju, osim uveče
– redovno istresajte posteljinu
– stan redovno usisavajte
– u vreme jake polenske aktivnosti ambrozije treba držati zatvorene prozore stana ili automobila

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari