Ana Brnabić u do sada najžešćem obračunu sa Danasom, Novom i N1: Izjave opasne po bezbednost novinara 1foto (BETAPHOTO/KANCELARIJA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA VLADE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ)

Premijerka Ana Brnabić je nedeljno gostovanje u emisiji Hit tvit na Pinku iskoristila za, do sada, najžešći lični obračun sa Danasom, N1 i Novom. Iako je Brnabić u ovoj emisiji, između ostalog, izjavila kako je bezbednost novinara „crvena linija sa kojim se ne treba igrati“, dva sata je provela upravo u ovoj igri, targetiranju i huškanju javnosti na novinare te tri redakcije.

U dva navrata premijerka je ponovila da novinari pomenutih redakcija „ubijaju našu zemlju“. Nije propustila ni da nekoliko puta izdeklamuje omiljenu tezu kako novinari Junajted medije rade za interese tajkuna, „koji želi da opet dođe na vlast i pljačka državni novac“. Dok spot koji se vrti na Pinku i u kojem se traži hapšenje nezavisnih novinara, ne vidi kao pretnju po novinarsku bezbednost.

– Vi ste objavili nešto, gde vi čak niste davali nikakav vrednosni sud. Dakle vi ste citirali. Kada se citira to što oni pričaju, prenese, objavi, pokaže, to je najgnusniji napad na njih. Ali, kada na njihovim medijima slušate ovakve najružnije, najbrutalnije uvrede na račun predsednika, to je onda potpuno u redu – rekla je Brnabić.

Najbolje bi bilo da ne moramo da se uveravamo šta će biti ako novinare ovih medija napadnu na ulici ljudi, podstaknuti izjavama predsednice Vlade, posebno onim „da rade za one koji hoće da pljačkaju zemlju, ali i da je ne vole“.

Koga premijerka brani? 

– U Hit tvitu smo mogli da primetimo premijerkinu sklonost da brani osvedočene prostake i nenormalne medije, a da sa neverovatnim žarom napada Danas i ostale kolege iz normalnih medija. Ajd što je mahala naslovnicama našeg lista pokušavajući da dokaže neku zaveru protiv predsednika, to je već uobičajena naprednjačka paranoja za koju su svakako zaduženi psihijatri, nego je izmišljala da Danas podržava bombardovanje zgrade RTS-a, što predstavlja odvratnu bljuvotinu – ocenjuje Dragoljub Petrović, glavni i odgovorni urednik Danasa.

Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Miodrag Jovanović dodaje da Ustavom imamo zagarantovano pravo na slobodu, odnosno pravo svakog od nas na objektivno, nepristrasno i istinito informisanje, ali takvo informisanje u Srbiji ne postoji. Prevashodno, kako objašnjava, jer apsolutno sve televizije sa nacionalnom frekvencijom krše to pravo i to tako što jednostrano i prorežimski izveštavaju.

– Ovo je samo produžetak i dodatna potvrda da Srbija nije demokratska država. Premijerka ne percipira da su to opasni navodi, čim ih izgovara. Opasno je prema bilo kom akteru političkog života, da li je to politički protivnik, mediji ili akteri civilnog društva, sve su to učesnici demokratskog života. Zastrašujuće je kad iz usta predsednice Vlade izalaze kvalifiakcije „neprijatelji naroda“ i „neprijatelji države“, to je totalitarni vokabular koji ne prirada demokratskoj retorici, to nećete naći u bilo kojoj demokratkoj državi. Samim tim, malo je reći kako su ove izjave opasne – kazao je Jovanović.

Ana Brnabić ocenila je i da se nijedno medijsko i novinarsko udruženje, kao ni Sindikat novinara Srbije, nisu oglasili povodom slučaja odlaska u zatvor vlasnika Informera Dragana J. Vučićevića. Ona, čak, tvrdi da su se mediji koje napada danima, “otvoreno radovali odlasku Vučićevića u zatvor”.

– Borite se kao Vučićević za novinarsku profesiju i dekriminalizaciju uvrede – nijedno novinarsko udruženje neće stati iza vas – rekla je premijerka, dodajući da se udruženja novinara “ne bave profesijom, nego politikom”, dok Vučićevića ne brane samo zato jer on misli da “predsednik Vučić radi dobar posao”.

Brnabić je istakla i da se novinari Danasa, Nove i N1 ponašaju kao da su moralne gromade, ali da se ne bave novinarstvom, već da štite interese jednog tajkuna.

– Ono što oni rade ubija našu zemlju… Napadajte, ali nemojte da lažete. Na primer, meni se ne sviđa kako piše Pečat, ali oni imaju svoje principe. U onom što pročitate u Danasu, nema principa. Njihova uređivačka politika zavisi samo od onog što radi vlast, njihovo je samo da rade suprotno – tvrdi premijerka.

Nakon toga je pokazala tri naslovne strane na kojima se navodno napada Danilo Vučić, te konstatovala da se „tako vrši psihički teror nad predsednikom Vučićem“.

„Nepojavni igrokaz“

– Kada imate bilo koju reakciju preostalog izdišućeg dela pravne države, kao što je to da sud donese nekakvu odluku u slučaju poput Vučićevićevog, onda se desi nepojavni igrokaz, koji se odvija pred našim očima u prethodnih nekoliko nedelja i koji rezultira time da na drugoj strani kreće spin kako postoje tobož neki tajkunski mediji koji su antidržavni i neprijateljski element – ističe profesor Jovanović.

Ako nešto u izveštavanju tih novinara nije odgovarajuće, kako nastavlja, neka reaguje ona koga to izveštavanje dotiče, koristeći se istim pravnim mehanizmima kojima su se koristili novinari koje je Vučićević vređao u tvitovima. To je sva suština države koja želi da sebe organizuje kao pravnu, dodaje.

– Država koja hoće da funkcioniše na rovovskim podelama, niti je demokratska, niti pravna, a nažalost ne može biti ni stabilna. Misim da katkad u tom ludilu nema ništa sistematsko, trigerovan je taj slučaj Vučićevića, koji se bavio besmislenih princima. U državi se tobož za slobodu medija bori neko ko vodi tabloid koji je od regulatornog tela iste te države najviše puta kažnjavan za bezočne laži. To je slika i prilika celokupne medijske scene u Srbiji. Bez slobodnih medija nema demokratije – zaključio je taj profesor.

U emisiji ponovo pušten spot o “tajkunskim medijima”

Tokom Hit tvita ponovo je pušten spot o zastupljenosti predsednika Vučića na naslovim stranama, u kome su nezavisni mediji nazvani „tajkunskim“.

Premijerka je nakon toga otkrila kako nije puno vremena potrošila u brojanju naslovnica Danasa, ali i da joj je u tome pomogao u njen tim. Konstatovala je i da je Danas postao tabloid, kao i da „igramo igru žrtve u današnje vreme društvenih mreža“.

Za spot na Pinku, koji se na početku bavi odbranom ličnosti i dela glavnog urednika Informera, da bi se nastavio targetiranjem novinara N1, Nove i Danasa, zahtevajući njihovo hapšenje, Veljko Milić, novosadski advokat, kaže da je pokušaj zamagljivanja činjenice da je urednik jednog medija, koji svakodnevno širi govor mržnje i krši Kodeks novinara Srbije, pravnosnažno osuđen zbog vređanja drugih novinara.

“Da bi neko bio kažnjen, najpre je potrebno da protiv njega bude pokrenut krivični postupak, a zatim i da se u tom postupku dokaže njegova krivica. Koliko je meni poznato, protiv novinara koji su predmet objavljenog video snimka nije pokrenut krivični postupak”, rekao je Milić.

Maja Sever: Zastrašujuće i podseća na neka mračna vremena

Maja Sever, predsednica Evropske federacije novinara (EFJ), kaže za portal N1 da, iako u celom svetu svedočimo da se na talasu populizma kojem je jako „zgodno“ političarima za sve okrivljavati medije i novinare, ovo što se događa u Srbiji je korak dalje.

Komentarišući targetiranje medija na tviteru od strane premijerke Srbije Ane Brnabić, ona ocenjuje da je neverovatno da Brnabić u ovim kriznim vremenima ima vremena da se bavi organizovanom kampanjom protiv medija.

„I tviter objava u kojoj ona usred radnog dana sedi nad naslovnim stranama i komentariše je, u najmanju ruku, neobična. Nema li ta žena nekog posla važnog za građane Srbije? Ovo što je poslednje objavljeno je zapravo zastrašujuće i podseća na neka mračna vremena. Ta sugestivna muzika, grafika, poruke… pritom ne razumem poentu“, navodi Sever i nastavlja:

„Vučić je predsednik Srbije i posao novinara je da pišu o njemu. Ipak, sve to što rade je vrlo opasno i u vreme dok se u mnogim evropskim zemljama i s predstavnicima državnih institucija zalažemo da izgradimo sistem zaštite novinara kako bismo mogli slobodno i sigurno raditi svoj posao važan za društvo i demokratiju, u Srbiji organizovani napadi na novinare počinju od onih koji bi trebalo graditi sigurno okruženje“, napominje predsednica EFJ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari