Ana Hrustanović: Najmlađa i najplaćenija 1

Ana Hrustanović, bivša ambasadorka u Rimu, nova je šefica Misije Srbije pri EU u Briselu.

Ona će taj posao obavljati u naredne četiri godine, za koliko se i procenjuje da će Srbija okončati pregovore o članstvu u EU. Glavna referenca za izbor Hrustanovićeve na novu funkciju bili su, navodno, njeni odlični kontakti sa evropskom šeficom diplomatije, Italijankom Federikom Mogerini.

Svoju vrtoglavu karijeru Ana Urošević Hrustanović otpočela je zahvaljujući Srđanu Šaperu, vlasniku agencije „Mek Ken Erikson“, sa kojim je jedno vreme i radila kao menadžerka za odnose sa javnošću. Šaper, za koga mnogi tvrde da je vešt u proceni ljudskih resursa, tada je mladu saradnicu preporučio Borisu Tadiću, tadašnjem ministru odbrane u zajednici Srbije i Crne Gore, a ona vrlo brzo postaje njegova portparolka. Saradnju sa Tadićem nastavila je i kada je on postao predsednik Srbije. „Boris Tadić je kao šef zahtevan, ali nije strog. Zahvalan je za saradnju, prihvata sugestije. Ima čvrste stavove, ali je spreman da sasluša i mišljenje sa strane, ako smatra da je to potrebno“, govorila je svojevremeno Hrustanovićeva.

Iskustva koje je stekla kao portparolka kasnije su joj otvorila vrata i u Ministarstvu spoljnih poslova. Kada je 2009, kao kadar DS-a, sa 28 godina i nimalo diplomatskog iskustva poslata na službu u Rim, da asistira tadašnjoj ambasadorki Sandi Rašković Ivić. U ambasadi u Rimu obavljala je poslove prvog savetnika, a potom i savetnika za političke poslove, da bi 2011, nakon opoziva Raškovićeve, postala naš najmlađi ambasador. Vest o naimenovanju zatekla ju je na porodiljskom odsustvu, ali je zatekla i italijanske vlasti, koje su tek posle 11 nedelja Ani Hrustanović odobrile diplomatski agreman.

Istovremeno sa unapređenjem, njena svekrva Radmila Hrustanović imenovana je za ambasadora u Slovačkoj, čime je medijima dat još jedan šlagvort za priču o nepotizmu. Ana je u žižu javnosti došla i nekoliko godina kasnije, kada je obelodanjeno da je sa oko 6.000 evra mesečno najplaćeniji srpski ambasador i da živi na visokoj nozi u skupocenom rimskom stanu, koji mesečno sa režijama košta od 3.000 do 4.000 evra. I pored mnogih nagoveštaja da će iz Večnog grada biti vraćena u Beograd, Ana Hrustanović dočekala je u Rimu kraj mandata, a u političkim krugovima se spekulisalo da je opstala zahvaljujući lideru JS Draganu Markoviću Palmi, ali i da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić bio zadovoljan kako je pripremila njegovu posetu Rimu.

Završila je italijanski jezik i književnost u Beogradu, a znanje je usavršavala na univerzitetima u Peruđi i Rimu. Govori i nemački i engleski. Udata je za jednog od sinova Radmile Hrustanović i majka je sina Marka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari