Andrijana Stojković: Dokumentarci u rukama žena 1Foto: Stanislav Milojković

Savremenim domaćim dokumentarnim filmom polako počinju da vladaju žene. To više nije konstatacija, već činjenično stanje.

Da sve više naslova dokumentaristike potpisuju autorke pokazuje i upravo završeni Martovski festival. U selekciji najboljih domaćih dugometražnih ostvarenja bilo je čak pet filmova rediteljki, gotovo koliko i ostvarenja njihovih kolega (tek jedan više režirali su muškarci). A da to nije posledica kvota ili rodne ravnopravnosti, već istinskih vrednosti tih filmova snimljenih iz ženske vizure, pokazuje i to da je glavna nagrada – Gran pri za najbolji dugometražni dokumentarni film pripala Andrijani Stojković.

Ona je nagrađena za film „Wongar“, koji se prema oceni žirija, izdvojio „svojim minimalizmom, skromnošću, mudrošću, sinematičnošću i promišljenom i zaokruženom filmskom formom“. „Autorka nam, svesnom odlukom, filmom ne objašnjava, ne nameće stav i mišljenje o svom junaku, ne koristi medij kao platformu da publici drži istorijske ili moralne lekcije. Rediteljka se odlučila samo na to da nam preda univerzum kojim se u filmu bavi“, ističe žiri. Taj univerzum vrti se oko australijskog pisca B. Vongara, čiji se romani, kratke priče i drame bave životom australijskih Aboridžina u drugoj polovini 20. veka. Vongar je prvi zabeležio i objavio Aboridžinske mitove; prvi pisao o dramatičnom nerazumevanju osvajača australijskog kontinenta i starosedeoca Australije; bio usamljeni glas iz pustinje koji je svetu govorio o ugroženom opstanku Aboridžina. Ipak, ono što je još više neobično vezano za Vongara jeste da je on beo i da je u Australiju došao iz druge kulture. Tačnije iz Srbije.

Ideja za film autorke, koja je i sama često bila usamljeni glas u svojoj sredini (dugo je bila jedna od retkih rediteljki u srpskoj kinematografiji), nastala je 2005. kada je boravila na istraživačkom putovanju u Australiji. Tu je provela nekoliko nedelja sa Sretenom Božićem iliti B. Vongarom, kako se na svojim delima potpisuje ovaj antropolog i pisac koji se pre odlaska u Australiju družio sa Sartrom, Beketom, Simon de Bovoar… NJegova priča uskoro je postala i njena, budući da je godinama snimala ovaj film, koji je na kraju završila plašeći se da njen već stari junak neće dočekati da ga pogleda.

Andrijana Stojković je diplomirala je režiju na Fakultetu dramskih umetnosti, gde trenutno priprema doktorat i radi kao docent. Autorka je nekoliko kratkih filmova, kao i dva dugometražna dokumentarca. Najpoznatija je kao rediteljka igranog filma „Kutija“. Osnovala je producentsku kuću All Inclusive Films, koja stoji iza niza uspešnih ostvarenja. Aktivno učestvuje u obrazovanju dece u audiovizuelnoj kulturi kroz udruženje Filmkultura. Rođena je 4. avgusta u Vranju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari