ANEM: Lazović farbanjem table RTS-a prešao granicu političkog aktivizma 1foto FoNet Ana Paunković

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija smatra da je poslanik Zeleno-levog fronta Radomir Lazović, farbanjem table RTS-a uz poruku „Smatrajte ovo upozorenjem“, prešao granicu koja odvaja politički aktivizam od potencijalnog ugrožavanja bezbednosti medijskih radnika.

U saopštenju Asocijacije nezavisnih elektronskih medija navodi se da to udruženje “godinama dosledno ukazuje da Radio-televizija Srbije ne ispunjava odredbe Zakona o javnim medijskim servisima“, ali da to nikome ne daje za pravo, pa ni poslaniku Radomiru Lazoviću, da farba tablu RTS-a u pink boju, “uz preteću rečenicu ‘Smatrajte ovo upozorenjem'“.

“Ovakve reči s radošću dočekuju oni koji svakodnevno šalju ‘upozorenja’ i prete N1, Danasu ili pojedinim novinarima u mnogo masovnijem i brutalnijem formatu. Biće im to alibi kada mnogo otvorenije budu crtali mete na našim kolegama. Moramo da radimo na zaustavljanju te spirale neprihvatljivog odnosa prema novinarima”, ističe se u saopštenju koje potpisuje predsednik UO ANEM-a Veran Matić, koji je i član Stalne radne grupe za bezbednost novinara.

Podsećaju Lazovića da njegova poslanička grupa, uz pomoć drugih predstavnika opozicije, “iz njima znanih razloga, još uvek nije iskoristila mogućnost koju im daje član 16. Zakona o elektronskim medijima koji reguliše proceduru prestanka mandata članova Saveta REM-a na osnovu razrešenja”.

“Naime, Narodna skupština može većinom glasova, na predlog najmanje 20 narodnih poslanika, razrešiti člana Saveta ako između ostalog ‘utvrdi da je nesavesno i nepravilno radio, odnosno ako postoje razlozi za nedostojnost…’ Savet REM-a bira članove Upravnog odbora Radio-televizije Srbije, koji imenuje i razrešava generalnog direktora javnog medijskog servisa čija se ostavka traži”, navodi se u saopštenju koje prenosi RTS.

Ističe se da zapaljive i upozoravajuće reči u vreme naraslih društvenih tenzija nisu prihvatljive jer mogu da dovedu do potencijalnih novih pretnji i mogućih žrtava.

“Ovo se posebno odnosi na nasioce izvršne vlasti, od predsednika, članova vlade, poslanika u parlamentu. Svih onih koji imaju najveću moć u zemlji. ANEM principijelno zastupa stav da niko nikome ne sme da prati i upućuje ovakvu vrstu upozorenja. Ako želimo da gradimo drugačiju političku kulturu, moramo biti svesni težine izgovorenih reči i zapaljujuće retorike, na šta ANEM konstantno upozorava predstavnike vlasti”, piše u saopštenju.

ANEM podseća da je pre tačno 22 godine, tadašnji predsednik vojvođanske skupštine, Nenad Čanak razbio tablu RTS na ulazu u TV Novi Sad.

“I tada smo osudili ovaj vandalizam, baš kao što mislimo da fabranje table Radio-televizije Srbije u pink boju neće doneti suštinski nikakvu promenu, izuzev straha medijskih radnika zbog izrečenog Lazovićevog upozorenja”, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari