ANEM: Nastavljeni napadi na novinare, najugroženiji Dinko Gruhonjić i Ana Lalić 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) istakla je u monitoringu medijske scene da je mart protekao u znaku pojačanih pritisaka i napada na novinare.

U izveštaju se navode slučajevi napada na novinare i pretnje koje su dobijali mediji.

Ističe se da je urednjica IN medija iz Inđije Verica Marinčić fizički bila izgurana iz prostorija opštine Inđija dok je izveštavala sa protesta meštana Čortanovaca.

Navedene su pretnje smrću novinarki i izvršnoj direktorki Nezavisnog društva novinara Vojvodine Ani Lalić Hegediš, te se ističe da su pretnje bile usmerene i na njenu porodicu. Ukazano je i na pretnje glavnom uredniku portala Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE) i profesoru Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinku Gruhonjiću, koji je bio meta uznemiravanja, napada i pretnji smrću.

Ističe se da su tokom protesta isped Centra za socijalni rad u Novom Sadu, na kojem je traženo vraćanje dece majci Ani Mihaljici, napadnuti novinari Tanjuga, televizije Kurit i Radija 021, dok je novinarka N1 Ksenija Pavkov dobila brojne uvrede preko interneta, kao i više pretnji fizičkim nasiljem.

Zbog izveštavanja sa sportskih događaja pretnje su dobili novinari Sport kluba Nikola Stamenić, Nikola Janković i Branko Spasojević.

Dodaje se da je oštećen laptop nezavisnom istraživačkom novinaru Milivoju Pantoviću, a novinara portala FAR iz Dimitrovgrada Slavišu Milanova zadržala je policija.

U drugoj polovini marta Posebnom tužilaštvu za visokotehnološki kriminal NUNS je prijavio preteće poruke koje je, putem društvene mreže X, uputio muzičar Vlado Georgiev, izražavajući nezadovoljstvo načinom izveštavanja redakcije dnevnog lista Danas.

Pred sam kraj marta novinarka Gordana Momčilović Ilić prijavila je pretnje smrću koje je dobila zbog toga što je istraživala okolnosti pod kojima je na zelenoj površini u javnom parku u Staroj Pazovi postavljen montažni kontejner površine 150 kvadratnih metara.

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić nastavio je praksu odbijanja da odgovori na pitanja koja mu postavljaju novinari televizije N1.

Kako navodi ANEM u izveštaju za mart, rešena su dva slučaja napada na novinare – fizički napad na fotoreportera FoNeta Marka Dragoslavića, čiji je napadač osuđen na uslovnu kaznu od osam meseci i vreme provere od tri godine, kao i pretnje Vojinu Radovanoviću, gde je sa osobom koja je pretila zaključen sporazum o priznanju krivice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari