Anketa Danasa: Da li zrenjaninske mesne zajednice zadovoljavaju potrebe građana 1Foto: M.P.

Ne, nikako, odgovarali su učesnici ankete Danasa na lokalu na pitanje “Da li mesne zajednice zadovoljavaju potrebe građana ?”.

Pitanje je postavljeno u trenutku kada se u Zrenjaninu menja način organizovanja mesnih zajednica, ukidaju nadzorni odbori i uvodi proprocionalni sistem izbora za Svete mesnih zajednica, umesto većinskog.

Građani su ovako komentarisali najavljene promene u mesnim zajednicama.

„Koje i kakve Mesne Zajednice? Mi imamo mesne zajednice koje nemaju nikakve ingerencije, nikakva ovlašćenja ni obaveze. Mesne zajednice kao i mnogo toga služe samo da se uhlebe članovi stranke na vlasti. Sve to mi plaćamo, a oni ne rade ništa za narod, nego za stranku. Na žalost i ovo je izmišljotina žutih, ovi su još samo usavršili taj partijski sistem. Tako da mi plaćamo članstvo tada žutih, danas SNS, da rade za stranku, ne za nas. Mora da se donese zakon o lokalnoj samoupravi u kom će osnovna jedinica lokalne vlasti biti mesna zajednica i da joj se vrate sva ovlašćenja koja je imala do 2000. godine. Mora se izvršiti totalna decentralizacija vlasti. Urediti sistem u kom će državni službenici i funkcioneri odgovarati narodu, a ne narod njima”, naveo je jedan Zrenjaninac.

Izdvojio se još jedan duži komentar o mesnim zajednicama.

„Građani su vezani za svoje mesne zajednice, sela, a ona su izbrisana iz Ustava, nema ih! Primer mog sela Elemira. Kompletna infrastruktura mesta je izgrađena sredstvima građana, samodoprinosom. Da nabrojim: struja, trotoari, telefoni, pošta, plin, putevi kroz ulice, vodovod, deo kanalizacije, Restauracija crkvi, izgradnja kapela, odrzavanje Doma kulture, održavanje grobalja, finansiranje više od dvadeset udruženja i sportskih klubova. Meštani su pre nekolko godina izglasali destogodišnji samodoprinos i on se i sada sprovodi. I to je ono, ovim parama odlučuje Skupština grada Zrenjanina, a Elemir nema odbornika. A tek naftna renta“, kaže jedna od učesnika ankete.

Anketa Danasa: Da li zrenjaninske mesne zajednice zadovoljavaju potrebe građana 2

Udruženja građana u Zrenjaninu upozorila su da će po novom proporcionalnom sistemu izbora za Savete MZ biti favorizovane velike političke stranke, da će se birači opredeljivati između različitih zatvorenih lista, da je census tri odsto, da se potpisi za kandidatske liste moraju overavati.

Smatraju da je otpor građana prema Linglongu razlog izmena odluka o mesnim zajednicama.

Politikolog Miroslav Samardžić pita kako to da Novom Sadu, onako velikom gradu, odgovara većinski sitem, a Zrenjaninu ne odgovara.

“Vlasti je potrebna totalna kontrola svih institucija u Zrenjaninu, uključujući i najmanju mesnu zajednicu zbog Linglonga. Osim toga, boje se da se ponovi iskustvo iz Sečnja od prošle godine. Zbog brojnih skandala za koje je odgovorna vlast u Zrenjanicu, naprednjaci se plaše da će početi da gube mesne zajednice i zbog toga koncipiraju izborni sistem tako da otežaju nezavisnim kandidatima da učestvuju. Sa ovakvim izmenama nema smetnji da u nazivu liste bude naziv stranke i da se doda Aleksandar Vučić ili neki drugi lider”, smatra Miroslav Samardžić.

Novi Sad VS Zrenjanin

U Novom Sadu odluka o mesnim zajednicama usvojena je 23. decembra prošle godine i zadržan je većinski sistem, kome predviđa da su izabrani oni kandidati koji su dobili najveći broj glasova do broja članova saveta koji se biraju.

Tako je bilo do sada i u Zrenjaninu, koji prelazi na proporcionalni sistem izbora. Potpisi za kandidature u Novom Sadu se ne overavaju, a po novoj odluci u Zenjaninu se potpisi za kandidatske liste moraju overavati.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari