Novi PazarFotografija: Senko Župljanin

Pre dve nedelje na društvenim mrežama se pojavila slika na kojoj se vidi Pazarska autobuska stanica koja ispraća veliki broj autobusa koji putuju ka evropskim gradovima. Nakon toga, a i priče koju smo imali sa mladima koji su otišli „trbuhom za kruhom“, zanimalo nas je šta građani smatraju da bi bile pogodne okolnosti da mladi ostanu u Novom Pazaru.

Većina građana smatra da mladi odlaze zbog toga što nema dovoljno radnih mesta:

– Mlade možemo sačuvati tako što ćemo im obezbediti radna mjesta-  jedan je od odgovora,

-Radnim mjestima i to da mogu živit od svog rada neki normalan život. Stalni radni odnos, solidna plata tokom cijele godine i normalni radni uslovi sa osiguranjem, a ne minimalnim pravom na bolovanje. Plaćen godišnji odmor, neradni držvni kao i vjerski praznici, a da budu plaćeni i normalno vikend slobodan – glasi još jedan od odgovora Novopazaraca, koji su se odazvali Danasovoj anketi.

Deo građana saglasan je da „mladima treba obezbediti bolju budućnost“:

– Promenom privredno-političkog sistema, decentralizacijom države, srednji nivo vlasti, uvećanje regionalnih i lokalnih nadležnosti! Lustracija, pravna država… Ima toga još – istakao je jedan od građana tog grada.

– Ukidanje divljih škola i diploma! Ima toga još…. Pozitivna diskriminacija – takođe je jedan od odgovora žitelja Novog Pazara.

– Boljim uslovima za njihovu budućnost kao što su posao, olakšice po pitanju stambenih kredita, veća primanja za životni standard – zaključio je jedan od ispitanika.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari