Antić: Dodatna snaga za ženski civilni pokret u Srbiji 1Foto:Vojkan Ristić

„Svetsku nagradu koji je dobio Odbor za ljudska prava iz Vranja želim da podelim sa svim organizacijama i grupama u Srbiji koje vode borbu za unapredjenje prava žena i devojaka u Srbiji. . 

Ova nagrada je znak da problema ima, ali da se vredi boriti za njihovo prevazilaženje, što je vidljivo dug proces“, ocenila je u izjavi za Danas, Suzana Antić Ristić, iz Odbora za ljudska prava Vranje

Ona navodi da je sinoć u Londonu bila u prilici da razmeni iskustva sa srodnim organizacijama iz 25 zemalja, koje se bave problemima ženskih prava, kao i sa sve izraženijim suočavanjem sa pravima devojčica i tinejdžerki. 

– Moram posebno da izdvojim višegodišnje razumevanje i podršku,  za naše inicijative i akcije u pokušajima da konkretne probleme rešavamo, na lokalu konkretno od strane Oak Fondacije iz Švajcarske, od strane osnivača porodice Parker, kao i od gospodje Katarine Samara Wickrama direktorice Programa „Pitanja koja pogadjaju žene“, i Fjone Morell. Bez uvek konkretne spremnosti tima Oak fondacije teško da bi mogli da postignemo veći nivo spremnosti na osnaživanju naše organizacije i kroz  Program“ Kutak za devojke“ jedini južno od Beograda uspeli da pokrenemo prevenciju i osnažimo spremnost žena i devojaka u njihovoj borbi.  Navodim i Trag fondaciju iz Srbije,  kao partnera u realizaciji programa – kaže koordinatorka Odbora za ljdska prava Suzana Antić Ristić. 

Ova organizacija civilnog društva koja na jugu Srbije radi od 1998.godine u konkurenciji 170 nominovanih organizacija ovogodišnji dobitnik nagrade Fondacije „Sa i za devojke“ koju su dobile još 24 OCD sa četiri kontinenata.

Ceremoniji dodele nagrade sinoć u „Sout bank centru“ u Londonu prisustvovala je desetočlana delegacija vranjske organizacije, koja se večeras vraća u Srbiju. 

Za sutra je najavljena ulična akcija u centru Vranja povodom 8.marta međunarodnog Dana žena u kome će učestvovati tinejdžerke iz nagradjenog Programa „Kutak za devojčice“. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari