Antić: Sudija mi nije dozvolio da govorim 1Foto: Medija centar

Disciplinski postupak protiv Novice Antića, predsednika Vojnog sindikata Srbije prekinut je juče i pre nego što je počeo.

Antić je nakon svega dvedesetak minuta napustio zgradu Vojnog disciplinskog suda u Nišu, a istovremeno su njegovi branioci zatražili izuzeće predsednika veća, potpukovnika Ivana Dimića.

– Ovo je instruisan politički proces osmišljen da se zastraše članovi Vojnog sindikata Srbije. Sud nam nije dostavio optužnicu, pa nismo mogli ni da pripremimo odbranu. Sudija Dimić ni meni ni mom braniocu nije dao da govorimo, zbog čega sam napustio prostoriju. Sudija je očigledno pristrastan pa smo zatražili njegovo izuzeće – kaže za Danas Novica Antić.

Prema Antićevim rečima, disciplinsko ročište je obeležio verbalni sukob između njega i sudije Dimića.

– Sud najpre nije dozvolio javnosti da prisustvuje saslušanju, iako ih zakon na to obavezuje. Potom su promenili odluku, ali su broj ljudi ograničili na broj stolica koji se nalazi u prostoriji gde se održavalo saslušanje. Kako u jednom trenutku nije bilo stolice za mene i mog branioca i nas dvojica smo napustili sudnicu, navodi Antić.

Po povratku, diskusija se povela oko odeće u kojoj je Antić došao na saslušanje.

– Sudija me je upitao zbog čega nisam došao u uniformi. Objasnio sam mu da se meni ne sudi zbog propusta u službi, već zbog sindikalnih aktivnosti. On mi je naredio da se sutradan u 10 sati pojavim u uniformi, nakon čega sam ja napustio prostoriju, a moji branioci su zatražili njegovo izuzeće, prenosi Antić.

Pored članova Vojnog sindikata, ispred zgrade Vojnog suda u Nišu, Antiću su podršku pružili i predstavnici Policijskog sindikata Srbije, Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije i Udruženog pokreta slobodnih stanara. Neki od njih su nosili majice sa natpisom „I ja sam Novica“.

Protiv Antića su njegovi nadležni u Vojnoj policiji podneli disciplinsku prijavu zbog težeg narušavanja vojne discipline, ali javnost nikada nije dobila informaciju zbog čega se tačno tereti. Nezvanično, Antiću se sudi zbog javnih istupa na protestima sindikata u kojima je kritički govorio o Ministarstvu odbrane.

Podsetimo, zahtevajući popravljanje materijalnog položaja vojnika, Vojni sindikat Srbije je u saradnji sa Policijskim sindikatom Srbije od novembra prošle godine održao šest protestnih okupljanja.

Sledeće disciplinsko ročište će se održati tek pošto Viši vojni disciplinski sud odluči o zahtevu za izuzećem sudije.

Sudiji „pauk“ pokupio kola za vreme ročišta

Prema informacijama predstavnika Vojnog sindikata Srbije koji su ispred Vojnog disciplinskog suda čekali da izađe predsednik Novica Antić, vozilo niškog JKP Parking je u toku trajanja ročišta zbog nepropisnog parkiranja pokupilo automobil sudije Vojnog suda Ivana Dimića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari