Antiratna akcija Žena u crnom, Spasić ometao skup 1Foto: N1

Žene u crnom obeležile su 26. godina od početka rata u BiH, u Knez Mihilovoj, ali da je na istom mestu i Simo Spasic, predsednik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji, prijavio performans, prenosi N1.

On je dobacivanjem kroz megafon ometao skup Žena u crnom.

U centru grada je vidljivo prisustvo policije, ali pripadnici MUP-a ne reaguju jer Simo Spasic ima potvrdu o prijavljenom skupu, piše na N1.

On uzvikuje i parole „Naser Orić – genocid“.

“Mi smo danas ovde da podsetimo na početak rata u BiH, početak najduže opsade u istoriji Evrope nakon Drugog svetskog rata, i da podsetimo na fašistička zverstva koja su počinjena od strana oružanih formacija Vojske Republike Srpske potpomognutih naoružanim formacijama iz Srbije“, rekla je StasaZajović, predstavnica Žena u crnom, navodi N1.

Ona je dodala da treba pamtiti ono što se desilo jer su posledice toga i dalje prisutne.

„Želimo da ukažemo na ozbiljnu manipulaciju ovim datumom i od strane režimskih klovnova, koji su samoproglašeni predstavnici srpskog naroda. Danas nije primereno da se bavimo njima, ali je veoma opasno što ovaj režim daje dozvolu i ovakvim grupacijama u isto vreme na istom mestu. Mi imamo pijetet prema svim žrtvama, ali Žene u crnom u skladu sa svim zakonskim pravilima prijavile – ima pet dana”, kazala je.

Zajović je dodala da se vrši opstrukcija“ ne samo procesa suočavanja sa prošlošću nego i ponižavanje žrtava i onih koji podržavaju žrtve“, stoji na N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.