AP: Dan srpskog jedinstva izaziva zabrinutost na Balkanu 1Foto: Printscreen/Youtube/Kosovo Sever Portal KoSSev

Srbija od danas slavi novi nacionalni praznik pokazivanjem vojne moći i pozivom svim Srbima na Balkanu da se ujedine ispod jedne zastave, što je izazvalo zabrinutost kod suseda, nekoliko decenija nakon što su slične akcije dovele do krvavih ratova 1990-tih godina, piše američka novinska agencija Asošijeted pres (AP).

Srbima je rečeno da danas istaknu državne zastave bilo gde  da žive u regionu ili u svetu kako bi obeležili Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

AP piše da je na otvaranju celodnevnog niza ceremonija obeležavanja ovog praznika, populistički predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao postavku vojne opreme u jednom beogradskom parku, rekavši da je Srbija spremna da odgovori na pretnje spolja.

Rekao je da je vojska sada pet puta jača nego pre pet godina i najavio je nove vojne nabavke.

Demonstracija moći i pozivi sprskih zvaničnika na kreiranje „srpskog sveta“ i političko ujedinjenje 1,3 miliona Srba koji žive u BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj i na Kosovu izazvalo je zabrinutost tih susednih zemalja.

Devedesetih godina prošlog veka srpske snage su s finansijskom i političkom podrškom iz Beograda vodile krvave kampanje u BiH, Hrvatskoj i na Kosovu sa ciljem formiranja „Velike Srbije“, piše AP.

Međutim, nisu uspeli da prekroje granice bivše Jugoslavije i naprave srpsku državu.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović je izjavio da ne može da veruje da „Srbi nemaju šta važnije i pametnije da rade“ od uvođenja praznika koji „zadire u unutrašnje politike drugih država“.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, najglasniji zagovarač „srpskog sveta“, kako ocenjuje AP, je odgovorio Milanoviću da nema ničeg važnijeg od „očuvanja srpskog identiteta“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari