AP: Srbija prikazala kineski protivvazdušni raketni sistem uprkos zabrinutosti na Balkanu 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Srbija je danas javno prikazala nedavno kupljeni kineski protivvazdušni raketni sistem, povećavajući brigu Zapada i komšija na Balkanu da bi naoružavanje moglo da ugrozi ionako krhki mir u regionu, piše njujorška agencija AP.

Iako Srbija zvanično stremi članstvu u Evropskoj uniji, naoružava se uglavnom ruskim i kineskim oružjem.

Vašington je 2020. godine upozorio Srbiju da ne kupuje raketni sistem FK-3, navodeći da Srbija odanost evrointegracijama i zapadu mora da dokaže usklađivanjem vojne opreme sa zapadnim standardima.

Srbija je prvi operater kineskog raketnog sistema u Evropi.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na kraju prikaza dela sposobnosti Vojske Srbije (VS) na vojnom aerodromu u blizini Beograda da sistem FK-3 ne može nikog drugog da ugrozi, ali da može da brani Srbiju i da deluje „veoma odvraćajuće“ prema svakom potencijalnom agresoru.

Kako piše agencija AP, postoji zabrinutost da bi Rusija mogla Srbiju da ugura u oružani sukob sa komšijama kako bi skrenula pažnju sa rata u Ukrajini.

Iako je Srbija glasala za rezoluciju Ujedinjenih nacija kojom se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu, Beograd odbija da se pridruži međunarodnim sankcijama Moskvi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari