Apel avganistanskih novinara da se zaštiti sloboda medija u toj zemlji 1Foto: BETAPHOTO/ DRAGAN GOJIĆ

Više od 100 avganistanskih novinara pozvalo je međunarodnu zajednicu da aktivno zaštiti slobodu medija u toj zemlji, ističući da je trenutno najvažnije osigurati bezbednosne garancije za novinarke.

Oni su uputili anonimni apel putem nevladine organizacije Reporteri bez granica.

Apel naslovljen „Novinari u Avganistanu su u opasnosti od nestanka“ potpisala je etnički i politički raznovrsna grupa od 103 novinara, urednika i fotoreportera, uključujući 20 žena, saopštili su Reporteri bez granica.

Većina potpisnika apela i dalje radi u Avganistanu, neki se kriju, a desetoro ih je u egzilu. Svi su tražili da ostanu anonimi zbog straha od odmazde prema njima ili članovima njihovih porodica, prenela je Hrvatska radio-televizija.

Novinari traže hitnu konkretnu pomoć kako bi redakcije u Avganistanu nastavile da rade, a uz to traže i privremenu diplomatsku, konzularnu i finansijsku pomoć za evakuaciju ugroženih novinara.

Reporteri bez granica su pozdravili obećanje nemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova da će primiti 2.600 Avganistanaca kojima treba posebna zaštitu, kao i njihove porodice.

Nemačkom ministarstvu spoljnih poslova Reporteri bez granica su uručili listu s imenima više od 152 novinara koji su u Avganistanu izloženi velikom riziku po život, a među njima je desetak novinarki.

„Talibani su pokazali da neće tolerisati slobodu medija ni u Kabulu, ni u pokrajinama. Postoji pretnja povratka u petogodišnje mračno razdoblje prve vladavine talibana“ upozorio je izvršni direktor Reportera bez granica Kristijan Mir.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.