Apel koleginici da ne ulazi u Zadrugu 2 1Foto: Pink/promo

Društvo sudija Srbije, ali i brojni pripadnici struke, oštro su osudili nameru Snežane Ilić, sudije u penziji, da uđe u rijaliti Zadruga 2 koji uskoro počinje da se emituje na Pinku.

Oni su saglasni da će koleginica samo degradirati profesiju, apelujući na nju da promeni svoju odluku.

Zoran Ivošević, bivši sudija Ustavnog suda Srbije, kaže za Danas da ako Ilić zaista uđe u Zadrugu, „onda joj je tamo i mesto“.

– Ako smatra da joj je mesto u tom svetu, onda nije ni bila dobar sudija, jer sudiji to ne priliči. Ne verujem da će poslušati apel kolega, inače se ne bi ni prijavila – kaže Ivošević. On dodaje da forma rijalitija predstavlja imitaciju stvarnosti uz konstataciju da smo kao društvo zaista posrnuli i dotakli dno, jer je naša realnost postala rijaliti.

– Očigledno je to slučaj kod koleginice. Ne razlikuje stvarnost od rijalitija. Međutim, njeni postupci će i te kako uticati na struku i baciti ljagu na pravosuđe. Iako je u penziji, bila je sudija, a ulazak u ovakvu formu programa nedostojan je funkcije koju je obavljala – naglasio je Ivošević.

Društvo sudija Srbije takođe je izrazilo zabrinutost zbog najave da će sudija u penziji Snežana Ilić učestvovati u rijaliti programu i ocenilo da bi učešće u takvom televizijskom formatu moglo da šteti ugledu pravosuđa i naruši ugled svih zaposlenih. Povodom informacije da će nekadašnja sudija Prvog osnovnog suda u Beogradu učestvovati u Zadruzi, Društvo sudija Srbije je navelo da Snežana Ilić više ne može da predstavlja zaposlene u pravosuđu, s obzirom da je završila radni vek, ali da dostojnost neophodna za obavljanje sudijske funkcije podrazumeva i određene moralne osobine koje sudija treba da poseduje.

Društvo sudija Srbije pozvalo je i Visoki savet sudstva da i on reaguje tim povodom i apelovalo na bivšu koleginicu Snežanu Ilić da preispita svoju odluku o učešću u takvoj televizijskoj emisiji. Međutim, Snežana Ilić, koja je u penziji tek tri meseca, po svemu sudeći neće promeniti odluku. Ona je u izjavi za medije rekla da je povod da uđe u rijaliti bila njena želja da proba nešto drugo u životu. Sa Željkom Mitrovićem nije dugo pregovarala o honoraru jer se „pametni ljudi brzo dogovore“. Osim u Prvom osnovnom sudu, Snežana Ilić je radila i u krivičnom odeljenju Vrhovnog suda Srbije, a bila je i pomoćnik Ministra pravda za lokalnu samoupravu.

Društvena odgovornost

„Između ostalog, moralne osobine čine poštenje, savesnost, pravičnost, dostojanstvenost, istrajnost i uzornost, a ponašanje u skladu sa tim osobinama podrazumeva čuvanje ugleda sudije i suda u službi i izvan nje i svest o društvenoj odgovornosti“, navodi se u saopštenju Društva sudija Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari