Apel za usvajanje Rezolucije o genocidu NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima u sredu ispred Vlade 1Zgrada Vlade Srbije Foto: Bojan Cvejić

Organizacioni odbor Apela za usvajanje predloga „Rezolucije o ustaškom genocidu Nezavisne države Hrvatske (NDH) nad Srbima, Jevrejima i Romima 1941-1945“ zatražio je danas od Vlade Srbije da se izjasni po tom predlogu i da zakaže sednicu Skupštine Srbije na kome bi ta rezolucija mogla da bude usvojena.

Predstavnica tog odbora Biljana Đorđević izjavila je danas u beogradskom Medija centru da je inicijativu za Rezoluciju pokrenula Smilja Tišma, najstariji poslanik Skupštine Srbije i preživelo dete logoraš iz Jasenovca.

Prema njenim rečima, predlog Rezolucije su podržali i poslanici Radovan Tvrdišić, Đorđe Komlenski, Jadranka Jovanović, Bratislav Jugović, Ana Karadžić, Bojan Torbica, Vladan Glišić, Željko Tomić i Marijan Rističević.

Đorđević je najavila za sredu, 26. januar skup podrške Organizacionog odbora Smilji Tišmi ispred Vlade Srbije, kada će premijerki Ani Brnabić dostaviti svoje zahteve.

Preživelo dete iz logora i jedan od inicijatora podnošenja Rezolucije Gojko Rončević Mraović kazao je da su pismo uputili i predsedniku Srbije Aleksandru Vučuću, predsednici Vlade Ani Brnabić, kao i predsedniku Skupštine Ivici Dačiću u kojima se žale na „ćutanje administracije i blokadu parlamenta“.

Predlog Rezolucije našao se krajem decembra 2021. godine pred Skupštinom Srbije. Tada je 30 poslanika glasalo za njegovo usvajanje, a 113 poslanika nije glasalo, zbog čega Rezolucija nije usvojena. Glasova protiv nije bilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.