Arsena 10 puta više od dozvoljenog 1Foto: Freeimages

Poslanici gradske skupštine iz opozicionog pokreta DJB poslali su uzorak zrenjaninske vode Institutu za javno zdravlje Vojvodine na analizu i na svojoj Fejsbuk stranici objavili rezultate.

Uzorkovana je voda iz gradske mreže, u periodu kada je tokom desetak oktobarskih dana novoizgrađeni prečistač bio u funkciji. Na ovaj korak u pokretu DJB odlučili su se jer ne veruju „instant rešenjima i tehnologiji koja nije prošla proveru kroz rad pilot-postrojenja“.

– Po instrukcijama Instituta za javno zdravlje Vojvodine, sipali smo vodu sa česme u čistu flašu i odneli na hemijsku analizu 11. oktobra. U rezultatima analize koje smo dobili stoji da nalazi ne odgovaraju normama Pravilnika o higijenskoj ispravnosti vode za piće, zbog povećane koncentracije amonijaka, arsena, nitrita. Arsen je po rezultatima 10 puta veći od dozvoljenog. U izveštaju piše da je nalaz zdravstveno neispravan, navodi odbornik u Skupštini Zrenjanina Aleksandar Korovljev. Prema njegovim rečima, teško je poverovati da se sa odabranom tehnologijom i postojećom infrastrukturom ovo stanje može bitno promeniti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari