Pripadnici policije pronašli su juče ujutro u selu Končulj u opštini Bujanovac zakopanu zavarenu cisternu za naftu u kojoj je bilo skriveno oružje.

Istražni sudija Staniša Mihailović kaže za Danas da su u cisterni, zakopanoj na starom putu kod Končulja koji vodi prema Kosovu i Metohiji, pronađeni bestrzajni top, tri minobacača, 150 mina za minobacač, 21 protivtenkovska mina, 24 projektila za raketne bacače, 139 bombi, šest ručnih bacača, tri postolja za mitraljeze, i oko 100.00 komada municije.

On je napomenuo da je iskopavanje oružja trajalo više sati, a da dalja istraga treba da pokaže ko je i kada cisternu sakrio.

Kako se nezvanično saznaje, oružje je prethodnih meseci prebačeno sa Kosova i Metohije. Kako ističu u policiji, zasad nema osumnjičenih.

Policija je, prema nezvaničnim podacima, već duže vreme pratila situaciju na terenu, jer su imali saznanja o tome da je skriveno oružje blizu administrativne granice. Do informacija o lokaciji gde je zakopano oružje policija je došla operativnim saznanjem na terenu.

Kako se saznaje, policija pretražuje teren kako bi utvrdila da li postoji još takvih cisterni, odnosno zakopanog oružja blizu administrativne granice.

Prema rečima ministra policije Ivice Dačića, akciju otkrivanja i iskopavanja oružja vodila je multietnička policija iz Bujanovca, što je u skladu sa dogovorom sa albanskim predsednicima opština sa juga Srbije. On je dodao da je o toj akciji upoznao albanske lidere sa juga Srbije, predstavnike međunarodne zajednice, kao i predstavnike Kfora, Unmika i Euleksa na Kosovu i Metohiji, imajući u vidu da se lokacija na kojoj je cisterna otkrivena, nalazi uz samu administrativnu liniju.

Podsećamo, u selu Končulj, koje se nalazi uz samu administrativnu liniju sa Kosovom i Metohijom, u vreme oružanih sukoba na jugu Srbije krajem 2000. i početkom 2001. godine bio je glavni štab takozvane Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari