Predstavnici nekoliko desetina zemalja učestvovali su na konferenciji nazvanoj „Prijatelji sirijskog naroda“, koja je juče održana u Istanbulu. Učesnici skupa razgovarali su o jačanju pritiska na režim sirijskog predsednika Bašara al Asada i podsticanju opozicije u toj državi da ponudi demokratsku alternativu.


Sastanku nisu prisustvovali predstavnici Kine, Rusije i Irana, zemalja koje podržavaju Asada u sukobu s pobunjenicima. Opozicioni Sirijski nacionalni savet želi da uveri međunarodnu zajednicu da protivnici režima u Damasku mogu da prevladaju razlike i uobliče demokratsku budućnost Sirije.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton poručila je na jučerašnjem skupu da Asadova vlada mora da prestane da napada civile, ili će se suočiti sa ozbiljnim posledicama. „Iako je Asadov režim prihvatio plan izaslanika Ujedinjenih nacija i Arapske lige za Siriju, prekršio je data obećanja“, ocenila je zvaničnica SAD.

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan je uputio apel međunarodnoj zajednici da podrži pravo Sirijaca na samoodbranu, budući da UN „nisu uspele da zaustave surovi obračun režima s demonstrantima“. Prema njegovom mišljenju, međunarodna zajednica „ima moralnu obavezu da reaguje i pomogne opoziciji u Siriji“. Erdogan je istakao da će „odgovorne za pokolj u Siriji pre ili kasnije stići kazna“ i izrazio nadu da će Ananov plan biti uspešno sproveden. Predsednik Sirijskog nacionalnog saveta, Burhan Galiun je od međunarodne zajednice zatražio da prizna to telo kao jedinog legitimnog predstavnika Sirije.

On je najavio da će Savet početi da daje plate pripadnicima Slobodne sirijske vojske koja se bori protiv režima u Damasku. Šef Arapske lige Nabil Al Arabi je pozvao učesnike skupa da pojačaju pritisak na Savet bezbednosti UN da sprovede odluke koje su donesene protiv Asadovog režima.

Mirovna inicijativa Kofija Anana predviđa obustavu nasilja, svakodnevni dvočasovni prekid vatre tokom kojeg bi bila dostavljena humanitarna pomoć ugroženom stanovništvu, kao i pokretanje opsežnog političkog procesa, što bi značilo pravo na organizovanje protesta i oslobađanje uhapšenih opozicionih aktivista. Sirijski pobunjenici su izjavili da su spremni da obustave borbu nakon što vladine trupe povuku teško naoružanje iz delova države koji su pod kontrolom opozicije.

UN procenjuju da je od početka sukoba u Siriji poginulo više od 9.000 ljudi, dok vlasti u Damasku tvrde da je u konfliktu stradalo najmanje 2.000 pripadnika snaga bezbednosti, koje su ubili naoružani teroristi. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari