Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata zahteva hitno otpuštanje Novice Antića na slobodu 1Novica Antić Foto: Amir Hamzagic/ATAImages

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) zatražio je danas hitno opuštanje na slobodu predsednika Vojnog sindikata Novice Antića i njegovo hapšenje ocenjuju kao bahato i bezobrazno kršenje Ustava i zakona.

U saopštenju ASNS ističe da hapšenje Antića koje je usledilo nakon njegove izjave „da sindikati u vojsci i policiji ne treba da postoje“ predstavlja jasnu i zabrinjavajuću poruku svim sindikatima i radnicima u Srbiji „da se umire ili će proći kao Vojni sindikat“.

„Pravo na sindikalno organizovanje jedno od osnovnih ljudskih prava garantovanih poveljom UN, konvencijama MOR, Evropskom socijalnom poveljom i nizom drugih dokumenata koje je Srbija ratifikovala i obavezala se da ih primenjuje.“, navode u saopštenju.

Asocijacija ukazuje kako je posebno zabrinjavajuća činjenica da izjave predsednika vladajuće stranke imaju posebnu težinu, jel se sutra očekuje da se pretoče u politike i zakone.

„Imamo posebnu obavezu i odgovornost da kao osnivač prvog sindikata u Vojsci Srbije i Sindikat koji je prvi prošao kroz toplog zeca, koji sada prolazi Vojni sindikat i to po prepoznatljivom, istom rukopisu, ukaže javnosti na bezakonje kroz koje je, bez ikakvih posledica po izvršioce radova i naredbodavce, prošao naš sindikat“, objašnjavaju iz ASNS

Oni pozivaju sve sindikate na sindikalnu solidarnost i odbranu osnovnih sindikalnih, građanskih i ljudskih prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari