Ateisti Srbije: Uhapsiti nadrilekara Petrovića, zaustaviti šarlatane 1Foto: EPA/Fedrik von Erichser

Udruženje gradjana Ateisti Srbije zatražili su večeras od nadležnih državnih organa da uhapse nadrilekara Miroljuba Petrovića, ali i da zaustave, odnosno preveniraju ovakve i slične pojave dok su još u začetku.

„Godinama unazad, sa TV ekrana i iz novinskih članaka čitava armija šarlatana, prevaranata i zlonamernih neznalica napada razum i činjenice.

Zloćudna masa antivaksera, ‘iscelitelja’, ‘čitača sudbina’ i samozvanih stručnjaka za ‘prirodne metode lečenja’, nudi nam šećerne vodice, talismane i prigodne molitve, kao zamenu za jedinu proverenu i uspešnu metodu lečenja ikada – medicinu“, naveli su Ateisti Srbije.

Dodali su da su posledice takvog delovanja veoma vidljive kroz epidemiju malih boginja prošle i pretprošle godine, bolesti za koju se mislilo da je gotovo iskorenjena.

Kako su naveli, zadatak države veoma jednostavan: da obrazovanjem omogući da se od malena razvija kritička svest koja razlikuje nauku i naučna dostignuća od šarlatanstva, kao i da na prvu pojavu ovakvih šarlatana reaguje i ukloni ih iz javnog prostora.

Pojedini mediji preneli su da je Miroljub Petrović ubeđivao ljude obolele od tumora da ne idu kod lekara, već da dodju u njegov centar gde im „debelo naplaćuje takozvano lečenje“.

Dnevni list Blic je preneo reči Biljane Jovanović (32), čiji je rodjeni brat Slavčo Petrov (31) preminuo 7. januara, nakon što su slepo verovali u reči Miroljuba Petrovića da ni slučajno ne idu lekaru, iako je njenom bratu otkriven tumor na mozgu, jer će mu od njegovih tinktura biti bolje, nakon čega je mladić preminuo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari