Srpska zajednica u Australiji obećala je juče da će finansirati odbranu pred najvišim sudom zemlje kako bi sprečila izručenje Dragana Vasiljkovića, poznatog kao kapetan Dragan, Hrvatskoj. Vasiljković (52), koji živi u Australiji a ima i srpsko državljanstvo, optužen je za ratne zločine u Hrvatskoj.

Srpska zajednica u Australiji obećala je juče da će finansirati odbranu pred najvišim sudom zemlje kako bi sprečila izručenje Dragana Vasiljkovića, poznatog kao kapetan Dragan, Hrvatskoj. Vasiljković (52), koji živi u Australiji a ima i srpsko državljanstvo, optužen je za ratne zločine u Hrvatskoj. Uhapšen je januara 2006. i u zatvoru čeka odluku o zahtevu Hrvatske za izručenje.
Grupa „Srbi za pravdu i demokratiju“ saopštila je da je prikupila 500.000 australijskih dolara (416.000 američkih dolara), a da namerava da sakupi još toliko, kako bi Vasiljković mogao da se brani pred vrhovnim sudom.
– Mi ćemo platiti. Nije važno koliko će koštati niti koliko će trajati, nije važno ako košta i milion dolara – rekao je Rojtersu Džordž Bubalo, predsednik komiteta.
Prošlog vikenda je jedan sud u Australiji odlučio da postoji osnov za izručenje Vasiljkovića Hrvatskoj, a njegovom timu advokata dao je 15 dana da uloži žalbu.
Prema rečima Džordža Bubala, Vasiljković nikada nije optužen pred Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene na teritoriji bivše Jugoslavije.
– Ne postoje dokazi da je Dragan učinio bilo šta loše – kazao je Bubalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari