Autonomija je lek za trenutno stanje u Sandžaku – rekao je predsednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin na protestnom skupu „Pravda za Sandžak“ u Novom Pazaru, koji je organizovan povodom sedmogodišnjice incidenta između pristalica ove partije i predstavnika lokalne samouprave. Pre sedam godina lokalna samouprava je donela odluku da iz prostorija Kulturnog centra iseli SDA Sandžaka. Došlo je do sukoba i upotrebe vatrenog oružja. U SDA tvrde da je to bio pokušaj ubistva njihovog lidera i rukovodstva.


– Danas ovde branimo vladavinu prava. Branimo ono što današnji zvanični nosioci vlasti grubo gaze, branimo od onih koje beogradska vlast postavlja putem telefaksa u sudu, tužilaštvu, policiji, zdravstvenim ustanovama i školama. Moramo to zlo da iskorenimo iz našeg kraja. Ponašaju se kao da su vlasnici života građana Sandžaka i to divljaštvo je dostiglo vrhunac, rekao je Ugljanin pred nekoliko stotina svojih pristalica u pešačkoj zoni u centru grada.

Lider SDA Sandžaka je naglasio da su Bošnjaci učestvovali u izradi Akcionog plana „koji predstavlja obaveze Srbije da bi postala članica EU“ i da su obišli mnoge evropske institucije zahtevajući da taj dokument ne bude usvojen dok ne budu uvršteni predlozi Bošnjaka i drugih manjina.

– Ova stranka već punih 25 godina kroz institucije sistema pokušava na civilizovan, miran i dostojanstven način da reši prava Bošnjaka. Da bi stvorili pravnu sigurnost i uslove za tržišnu ekonomiju moramo braniti ustavna načela Srbije koja gaze sudije, tužioci, policajci i političari. Srbiji je ostalo da joj Bošnjaci brane Ustav, jer smo se od starta zalagali za sigurnost i jednakost pred zakonom, istakao je Ugljanin i svoje obraćanje pristalicama završio sa „vidimo se u autonomiji i ako bog da“.

Podršku protestu „Pravda za Sandžak“ dali su i predstavnici Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka (BDZS), koja je bliska muftiji sandžačkom Muameru Zukorliću. Na kraju su pročitani zaključci, kojima se traži od MUP Srbije da u roku od 15 dana, na svom sajtu objavi informacijama o događajima16/17. januara 2009. godine i da takvu informaciju u pisanoj formi dostavi SDA Sandžaka; da gradska uprava u roku od sedam dana na svom sajtu objavi podatke o dugovanjima grada prema budžetskim korisnicima za neisplaćene plate i doprinose, prema izvođačima radova, zaduženja kod banaka i sve druge neizmirene obaveze; da se obustavi odluka o finansiranju medija (za Regionalnu televiziju više od 53 miliona dinara); od Vlade Srbije se zahteva da poništi odluku o privatizaciji Regionalne TV, da je ustupi Bošnjačkom nacionalnom veću (BNV) u skladu sa zakonom, da objavi ko je Novom Pazaru odobrio tolika zaduženja, da izvrši inspekcijski nazor na finansijskim poslovanjem grada Novog Pazara, da se utvrdi opravdanost zaduženja, neizmirenih obaveza i odgovornost za nastale kamate i da u Akcioni plan uvrsti zvanične predloge Bošnjaka i drugih manjina u Srbiji. Jedan od zaključaka je i poziv odbornicima „koji su pod pritiskom i ucenama vladajućeg režima“ da napuste svoje odborničke klubove i u roku od sedam dana vrate mandate svojim strankama u ovom gradu i od EU se traži ne prihvati Akcioni plan za manjine u koji nisu uneti predlozi BNV i drugih manjina.

Protest „Pravda za Sandžak“ bio je povod da se novinarima obrati član Predsedništva vladajuće Sandžačke demokratske partije (SDP) Mirsad Jusufović. On je ocenio da su se „građani Sandžaka ujedinili oko politike koja Novi Pazar i Sandžak vodi ka boljoj budućnosti, a ne oko retrogradne politike SDA i BDZS“.

– Ove dve partije su izgubile izbore i pre nego što su raspisani. Jasno je da njima cilj nije jedinstvo Bošnjaka, razvoj i dobrobit Sandžaka, već jedino vlast. Ugljanin je već četiri godine bez vlasti i očigledno je da mu fotelja nedostaje, a Zukorlić je, do sada, izgubio sve izbore na koje je izlazio i očigledno je da vidi svoj spas u ujedinjenju sa Ugljaninom, naglasio je Jusufović i dodao da su njih dvojica „mnogo toga zaboravili“, jer je na delu bila totalna amnezija. „Zukorlićevi su zaboravili ko nam je razbio jedinstvenu Islamsku zajednicu, a Ugljanin je zaboravio da je samostalno osnovao Rijaset i ove ljude ostavio na cedilu“.

Ista koalicija na lokalu

Govoreći o izborima, Jusufović je najavio da će SDP, kolektivna članica Socijaldemokratske partije Srbije Rasima Ljajića na lokalne izbore ponovo izaci kao okosnica koalicije „Za evropski Novi Pazar“, dok će odluka o nastupu na republičkom nivou biti naknadno doneta.

Ovaj prilog sufinansira grad Novi Pazar

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari