Borbeni avioni i vojni transporteri počeli su juče da pristižu u britansku vazduhoplovnu bazu Akrotiri na Kipru, koja se nalazi na manje od 170 kilometara od sirijske obale, što bi moglo da predstavlja ubrzane pripreme za vojni napad protiv režima Bašara al Asada, piše britanski Gardijan. S obzirom na malu udaljenost od sirijske teritorije, ova vazduhoplovna baza bi mogla da bude mesto odakle bi se izvodili vazdušni udari na Siriju.


Velika Britanija priprema planove za moguću vojnu akciju protiv sirijskih vlasti, izjavio je juče portparol britanskog premijera Dejvida Kamerona, dodajući da zasad nikakva odluka još nije doneta. Kameron je zato skratio odmor i vratio se u London i za četvrtak sazvao sednicu Parlamenta radi glasanja o „britanskom odgovoru na napade hemijskim oružjem u Siriji“.

U međuvremenu ministar odbrane SAD Čak Hejgel izjavio je juče za Bi-Bi-Si da su američke snage spremne za napad na Siriju ako predsednik Barak Obama izda naređenje. Američka ratna mornarica ima četiri razarača u istočnom Sredozemlju u čijem su dometu ciljevi u Siriji, a SAD imaju i ratne avione u toj oblasti. Hejgel je rekao da će obaveštajni podaci koje upravo sakupljaju inspektori UN u Siriji pokazati da je sirijska vlast odgovorna za prošlonedeljni napad hemijskim oružjem kod Damaska. Tim UN, koji je u ponedeljak počeo inspekciju mesta gde je navodno upotrebljen nervni gas, iz bezbednosnih razloga jučerašnju istragu odložio je za danas.

Sirijski šef diplomatije Valid Mualem zapretio je juče da će se Sirija braniti ako je zapadne zemlje napadnu. On je ponovio da su tvrdnje o upotrebi hemijskog oružja netačne, pozivajući strane sile da „pokažu dokaze“.

Rusija je upozorila SAD i međunarodnu zajednicu da bi vojna intervencija u Siriji imala „katastrofalne“ posledice po zemlje Bliskog istoka i severne Afrike. „Pokušaji da se zaobiđe Savet bezbednosti UN i opet stvore veštački i neosnovani izgovori za vojnu intervenciju u tom regionu, stvoriće nove patnje Siriji i imaće katastrofalne posledice po druge zemlje Bliskog istoka i severne Afrike“, navelo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije. Kako navodi AP, a prenosi FoNet, zbog konsultacija o navodnom napadu hemijskim oružjem, Vašington je odložio sastanak o Siriji sa visokim predstavnicima Rusije, koji je trebalo da se održi kasnije ove sedmice u Hagu.

„Sarađivaćemo s našim ruskim partnerima kako bismo dogovorili novi termin sastanka. Napad hemijskim oružjem pokazao je potrebu za sveobuhvatnim i trajnim političkim rešenjem kojim bi se okončalo krvoproliće“, navodi se u saopštenju Stejt departmenta. S druge strane, Moskva je „ozbiljno razočarana“ zbog ove odluke SAD, „jer se time šalje pogrešan signal sirijskoj opoziciji i ohrabruje verovanje u snažnu spoljnu intervenciju“, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

„Džon Keri laže“

Američki državni sekretar Džon Keri rekao je u ponedeljak da je u Siriji sigurno došo do upotrebe hemijskog oružja, uz tvrdnju da Amerikanci imaju za to nepobitne dokaze, koje će obelodaniti za, kako je naveo, nekoliko dana. Sirijska vlada je tim povodom saopštila juče da Keri laže i optužila američkog državnog sekretara da ignoriše tim Ujedinjenih nacija, koji prikuplja dokaze o navodnoj upotrebi hemijskog oružja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari