Avlijaš: Da je Belivuk spomenuo nekoga iz opozicije pozivi za saslušanje bi već stigli 1Foto: printcreen youtube rtv pink hit tvit

Iako formalno nije još uvek ni podignuta optužnica, javno suđenje Belivukovoj grupi je odmaklo poprilično daleko.

Nakon što su predsednik Srbije i ministar unutrašnjih poslova u više medijskih nastupa izneli dokaze tužilaštva protiv Belivukove grupe, na isti korak su se odlučili i okrivljeni.

Najpre je Veljko Belivuk, u iskazu koji je objavio portal Krik, istakao da se lično susreo sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da je za predstavnike vlasti obavljao razne usluge.

Za istu strategiju opredelio se i njegov najbliži saradnik Marko Miljković.

U iskazu koji je dao pred tužiocem, a u koji je uvid imala Njuz Maks Adrija, Miljković je naveo da se sastajao sa ministrom unutrašnjih poslova Aleksandrom Vulinom, napominjući da su se sustretali i u kući u Ritopeku.

U istoj toj kući, u više navrata su istakli Vučić i Vulin, Belivuk i njegovi saradnici su ubili više osoba i fotografisali se sa njihovim oskrnavljenim telima.

Miljković je istakao da je Vulina upoznao u jesen 2019. godine preko svog dede Svetozara Vujačića, advokata i savetnika ministra. Prethodno mu je, na navodnom sastanku sa Vučićem, predsednik Srbije rekao da mogu da se viđaju sa Vulinom koji je njegova desna ruka.

„Tad nam je Vulin predložio da im nađem jedan ‘štek’ (skrivenu, bezbednu lokaciju) van Beograda na neko određeno vreme… Vulina sam prvo vodio u dve kuće to je jako bitno, na levoj obali Dunava, to znači Krnjača, Borča, Ovča i tako dalje. Njemu se tamo nisu svidele te dve kuće iz više razloga, ali glavni razlog je bio zato što sam ja upravo iz tih krajeva, pa da nas ne bi povezivali“, navodno je kazao Miljković.

On je dodao i da je Vulina nakon toga odveo na lokaciju u Ritopeku, kojom je Vulin bio „oduševljen“, a da mu je rekao da „u tu garažu niko ne dolazi dok je oni koriste“.

Aleksandar Vulin je demantovao Miljkovićeve navode, dodajući da bi oni bili smešni, da nisu počinili toliko užasa. Gostujući na televiziji Hepi Vulin je istakao da su Belivuk i Miljković savetovani da “izađu prema njima”.

„Pokušali su da nas ucene, ali to ne prolazi kod nas, a posebno kod Vučića“, rekao je Vulin.

I iako Belivuk i Miljković u svojim iskazima nisu odgovarali na pitanja koja se tiču krivičnih dela zbog kojih se i nalaze u pritvoru, prema mišljenju advokata Nebojše Avlijaša, njihove tvrdnje o vezama sa najvišim državnim funkcionerima bi imalo smisla ispitati.

– Po definiciji, organizovanog kriminala ne može da bude bez povezanosti sa državom. Njihove izjave nemaju pravnu težinu dokaza, ali bi mogle da budu putokaz za tužioca da ispita te navode, ističe Avlijaš.

On naglašava da po zakonu, tužilac ima diskreciono pravo da odluči da u kom pravcu će ići istraga, dodajući da se još uvek ne zna ko će sve biti obuhvaćen optužnicom Tužilaštva za organizovani kriminal.

– Iskazi Belivuka i Miljkovića predstavljaju jaku indiciju koja ukazuje na poveznost ove grupe i predstavnika države. U tom smislu, mislim da bi bilo razumno da tužilac pozove na saslušanje predsednika Srbije, koji se javno već nudi da o tome govori. Naravno, ne govorim o javnom poligrafskom ispitivanju koje nema nikakvu pravnu snagu, već o klasičnom saslušanju u tužilaštvu. Da su Belivuk i Miljković naveli da su se sastajali sa nekim iz opozicije, nemam sumnje da bi poziv za saslušanje već stigao, kaže Avlijaš.

I dok je još uvek nejasno da li će tužilaštvo reagovati na iskaze Miljkovića i Belivuka, predstavnici advokature su već reagovali.

Naime, nakon što je Krik objavio Belivukov iskaz pojedini mediji su objavil navodni transkript razgovora između Belivuka, Miljkovića i njihovog branioca.

Povodom ovog transkripta predsednik Advokatske komore Srbije Viktor Gostiljac je u toku jučerašnjeg dana poslao dopis direktoru Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejanu Careviću.

U pismu je Gostiljac pozvao da se utvrdi autentičnost ovog transkripta, navodeći da je on mogao da bude sačinjen samo tajnim snimanjem tokom posete advokata.

– Ukoliko bi se pokazalo da je ovo autentičan transkript, to bi bio skandal koji bi promenio sve, pa bi i reakcija advokature bila srazmerna tome. Time bi bio narušen sveti gral advokature i nijedan advokat više ne bi bio siguran u poverljivost svojih razgovora sa klijentom. To bi bio vanserijski skandal. Upravo zato smo tražili da Uprava utvrdi autentničnost transkripta, pošto urednici tabloida koji su to objavili baš i nisu kredibilan izvor, kaže Gostiljac za Danas.

On je u pismu direktora uprave pozvao i da uz pomoć tehničkih uređaja izvrši proveru da li su prostorije za posete advokata snabdevene uređajima za tajni nadzor i snimanje razgovora.

Tu proveru bi, dodao je Gostiljac, trebalo sprovesti u svim prostorijama za posete advokata u okviru nadležnosti Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari