Poslanik u parlamentu Azerbejdžana Elhan Sulejmanov optužio je Evropski parlament za „političku subverziju“, pošto je EP saopštio da su nedavno održani predsednički izbori u ovoj zemlji lažirani.

Sulejmanov, poslanik blizak azerbejdžanskom predsedniku Ilhamu Alijevu, koji predvodi delegaciju zemlje za Euronest, telo EU za razvijanje odnosa sa bivšim sovjetskim republikama, izrazio je svoj bes u pismu, koje je uputio predsedniku EP Martinu Šulcu.

Kako prenosi Euobzerver, Sulejmanov je poslanike EP optužio za podsticanje nereda i pokušaj da se „Azerbejdžan pretvori u Libiju i Siriju“. Prema njegovim rečima, oni „ozbiljno ugrožavaju reputaciju“ EU, te je, kako je rekao, „prinuđen da obustavi aktivnosti azerbejdžanske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Euronesta“. Takođe je optužio ODIHR, krilo Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) za nadzor izbora sa sedištem u Varšavi, da služi interesima neimenovanih „moćnih država“ tako što stvara „negativnu sliku o Azerbejdžana“.

Sulejmanov je reagovao na izveštaj EP od srede u kojem se navodi da je Alijev lažirao svoj reizbor 9. oktobra. Izveštaj, čiji je nacrt izradio poljski član EP desnog centra Jacek Sarjuz Volski, usvojen je velikom većinom. U njemu se podržava optužba ODIHR, koji tvrdi da je režim „zastrašivao“ opozicione grupe, „popunjavao“ glasačke kutije i lažirao broj glasova na „58 odsto posmatranih birališta, što je bez presedana“.

Izveštaj protivureči prethodnoj izjavi grupe od sedam članova EP bliskih Pejsu, ogranku Saveta Evrope za nadgledanje stanja ljudskih prava. Ovi poslanici i Pejs su prethodno saopštili da su izbori bili „slobodni, pošteni, profesionalni i mirni…“ Njihova ocena je, međutim, pokrenula raspravu u EP.

„Izveštaj EP i Pejsa bi bio smešan da tvrdnje u njemu nisu tako ozbiljne. Veoma je važno da se kazne oni koji su zapostavili međunarodno prihvaćene norme“, izjavio je Grejam Votson, poslanik EP iz redova britanskih liberala. Holi Rudrof, analitičarka nevladine organizacije sa sedištem u Londonu, ocenila je da izjava EP/Pejsa „pruža legitimitet bezobzirno lažiranom procesu“.

Evropi važniji nafta i gas

Optužbu ODIHR podržala je i diplomatska služba EU i Evropska komisija. Međutim, s obzirom na to da EU nastoji da iskorišćava azerbejdžanske rezerve nafte i gasa, stiče se utisak, navode analitičari, da su optužbe Unije na račun lažiranja reizbora Alijeva mlake. Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton i evropski komesar za proširenje Štefan File rekli su da Alijev treba da se uhvati u koštac sa ovim „ozbiljnim nedostacima“. Oni su, međutim, dodali da „se raduju nastavku bliske saradnje sa Azerbejdžanom“, te su pohvalili „veliki odziv birača“ na izborima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari