Američki potpredsednik Džozef Bajden odbacio je juče u intervjuu češkim Hospodaržskim novinama tezu da su SAD odustale od antiraketnog štita u srednjoj Evropi kako bi umirile Rusiju.

„Rusija ne igra ulogu u novom američkom pristupu protivraketnoj odbrani, kao što nije igrala ulogu ni u prethodnom projektu. Za nas su ključna bezbednost SAD i njenih saveznika. Tačka“, rekao je zvaničnik SAD češkom listu Bajden koji je juče u Pragu završio svoju četvorodnevnu evropsku turneju.

Bajden je u Prag stigao u četvrtak uveče, a juče je sa češkim premijerom Janom Fišerom i predsednikom Vaclavom Klausom razgovarao o novoj protivraketnoj odbrani. Glavna tema razgovora bila je mogućnost da se Češka, uz Poljsku i Rumuniju, priključi novom „Obaminom štitu“. Prema ranijim planovima u Češkoj je trebalo da bude postavljen samo radar.

„Naši stručnjaci u vladi razmatraju kako bi vaša zemlja mogla da igra ulogu i u novom projektu“, rekao je Bajden ali je diplomatski izbegao da odgovori na pitanje da li je odustajanje od starog projekta štita značilo neki pozitivni pomak u odnosima SAD sa Rusijom. „Bilo kakvo poboljšanje rusko-američkih odnosa može samo da poveća bezbednost cele Evrope i istovremeno to neće ići na uštrb podrške našim saveznicima i prijateljima“, kazao je Bajden.

Američki potpredsednik podsetio je da Rusija sarađuje sa zapadnim saveznicima i Međunarodnom agencijom za nuklearnu energiju u pokušajima da se spreči Iran da dođe do nuklearnog oružja. „Delimo mišljenje Rusije da je neophodno da Iran dokaže da svoj nuklearni program koristi u mirne svrhe“, kazao je Bajden i dodao da se u ovoj fazi iščekuje da li je Iran spreman da preduzme korake kojima bi vratio poverenje međunarodne zajednice. „Sankcije bi usledile samo u slučaju da Iran ne iskoristi ponuđenu priliku za diplomatske razgovore. Ulazimo u intenzivnu diplomatsku fazu ali ona neće biti beskonačna“, zaključio je Bajden u intervjuu češkom listu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari