Bajke nisu samo ukras detinjstva 1Foto: Promo

Čitanje bajki unapređuje koncentraciju i pamćenje, podstiče razvoj uma, mašte i kritičkog razmišljanja, uspostavlja empatiju i samosvest, razvija jezičke veštine, a sve to se značajno odražava na postignuća u školovanju i životu.

U vreme kad je obrazovanje bilo usmeno i u okviru uže zajednice, bajke su i nastajale baš iz tih razloga.

One su oduvek bile neizostavni deo dečjeg obrazovanja i odrastanja, a svako novo vreme donosilo je nove bajke.

A, tvrde urednici u Laguni, sada je vreme da se čitaoci upoznaju sa prvih sedam bajki Uroša Petrovića, koje su spakovane u knjizi, a kako bi, Bajke – Prvih sedam. Belina, Ava i kiša, Gospodar svitaca, Veveričina čudna navika, Lirin glas, Mali žongler i Devojčica sa trubom odvijaju se u savremenom svetu, a osmišljene su da decu uče o moralnim vrlinama i manama kroz događaje junaka koji su i sami deca.

Oslanjajući se na bogate ilustracije Aleksandra Zolotića, dete može i samo da ih razrađuje, obogaćuje i domaštava.

„Smatra se da je Albert Ajnštajn govorio da čitanje bajki povećava intelektualne moći dece. Ja tu nemam šta da dodam, osim ovih sedam bajki. Bajke nisu samo ukras detinjstva – one se ušuškaju u dečji um i žive u njemu do kraja života. Aleksandar Zolotić je tako maestralno ilustrovao moje bajke da sam čak i ja kupio nekoliko ovih knjiga“, kaže Petrović.

Uroš Petrović piše za sve uzraste. Njegove knjige su godinama među najčitanijim naslovima književnosti za decu i mlade, a njihovi prevodi su objavljeni u Italiji, Grčkoj, Makedoniji, Češkoj i Mađarskoj.

Ovenčane su i brojnim nagradama. Bajke – Prvih sedam mogu se čitati na ćirilici, latinici, kao i na engleskom jeziku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.