"Bakin seksualni život" najbolji film 17. "Interakcije" 1Foto: Interakcija/Dragan Đukić

Nagrada za najbolji film Prvog Interakcija festivala kratkog dokumentarnog filma pripala je rediteljkama Urški Djukić iz Slovenije i Emili Pigard iz Francuske za film „Bakin seksualni život“.

Od izabranih petnaest filmova u takmičarskom programu, najbolje je birao tročlani međunarodni žiri, sastavljen od istaknutih filmskih profesionalaca na međunarodnom nivou, Iva Radivojević, Pavel Možar i Vladimir Perović.

U obrazloženju dobitnika Nagrade za najbolji film, navodi se da je on “angažovan, smeo, provokativan, izuzetno maštovit, besprekorno prožima različite elemente ekspresije”.

“Balansirajući težinu teme sa činjenicama izgovorenim od strane naratora i tragikomičnim jezikom animacije, film stvara novi prostor u kome iskustvo ove viševekovne priče, postaje blisko i sveprožimajuće. Izvanredna kombinacija ovih elemenata dotiče naše telo i um. Prosto predivno!“, navodi se u obrazloženju nagrade.

"Bakin seksualni život" najbolji film 17. "Interakcije" 2
Urška Đukić sa nagradom/Foto: Interakcija/Dragan Đukić

Nagrada publike pripala je filmu „Moj teča Tudor“, pobeniku Berlinskog festivala 2021, koji je režirala moldavska rediteljka Olgia Lukovniknova.

Na svečanoj ceremoniji zatvaranja festivala, prilazana su i tri kratka dokumentarna filma nastala na ovogodišnjem Studentskom filmskom kampu Interakcija.

Podsetimo, učesnici 17. kampa su proteklih dana, u Užicu, Čačku i Požegi snimali kratke dokumentarce uz mentorstvo izraelskog reditelja Efima Graboja.

Ekipa u Čačku, na čelu sa mladim rediteljem Jovanom Dopuđom iz Srbije, snimila je film „Rajkova sreća” o Čačaninu Rajku koji pokušava da opstane u svom gradu, dok nastoji da pronađe i ženu za sebe.

Užička ekipa, koju predvodi reditelj Abraham Eskobedo Salas iz Meskika, pronašla je inspiraciju za film upoznavši fotografa Miloša Cvetkovića Cveklu i snimila film pod nazivom „Jesenja sonata”.

Učesnici kampa u Požegi, na čelu sa rediteljkom Jovanom Avramović u filmu „Dolazak kući“ imali su za temu introspektivno putovanje ove mlade rediteljke po povratku u svoj rodni grad.

"Bakin seksualni život" najbolji film 17. "Interakcije" 3
Foto: Interakcija/Dragan Đukić

U okviru ovogodišnjeg programa, “Interakcija 2022” ugostila je 45 učesnika iz 25 zemalja: Argentina, Belgije, Brazil, Poljska, Izrael, Holandija, Španije, Velika Britanija, Hong Kong, Indija, Litvanija, Nemačka, Slovačka, Švajcarska, Kanada, Češka, Estonija, Slovenija, Francuska, Južna Afrika, Moldavija, Danska, Meksiko, Kuba i Srbija.

Program organizuje NFC Filmart uz podršku Vlade Švajcarske, u okviru projekta Kultura za demokratiju, koji realizuju Hartefakt fond, kao i uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Filmskog centra Srbije, Grada Čačka, Cinnamon Filmsa, Opštine Požega i drugih partnera i sponzora.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari